"Bizonyíthatatlanságra hivatkozva" a rendőrség lezárta a több budapesti szobor megrongálása miatt tavaly indított ügyet.

MTI - A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tavaly május 26-án adott tájékoztatást arról, hogy elfogtak két férfit, aki a gyanú szerint több fővárosi emlékművet is megrongált; egyiküket, I. Bélát később két hétre előzetes letartóztatásba helyezték, míg társa szabadlábon védekezhetett.

Incze Béla csütörtöki közleményében azt írta, az ügyben őt és egy társát gyanúsították meg a budapesti szobrok megrongálásával. Emlékeztetett arra, hogy a szoborrongálások után nála és társánál házkutatást tartott "az akkor még létező BRFK Extrémizmus Elleni Osztálya".

Közlése szerint a nyomozó hatóság semmilyen kézzelfogható bizonyítékot nem talált, és szerinte mind a házkutatás, mind a fogva tartás hemzsegett az eljárási hibáktól, de panaszaikat rendre elutasították. Incze Béla közleményében "jogi válaszlépéseket" is kilátásba helyezett amiért szerinte "az ügy során eljáró összes hatóság politikai prostituáltként viselkedett" velük szemben, és amiért "a nemzeti sajtó képviselőin kívül minden orgánum kész tényként közölte", hogy ők követték el a rongálást.

A BRFK 2012. május 26-án azt közölte, előző nap délelőtt több állampolgári bejelentés is érkezett a rendőrségre fővárosi emlékművek megrongálásáról.

Eszerint ismeretlenek különböző uszító, mocskolódó feliratokat festettek a Duna-parti mártíremlékműre, a szintén XIII. kerületi, Pozsonyi úti zsidóemlékműre és az V. kerületi, Szabadság téri szovjet emlékműre.

A BRFK ezért indított nyomozást közösség elleni izgatás bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.