Nobel-díjas kutatók, tudományminiszterek, a világ legbefolyásosabb tudományos tanácsadóinak részvételével november 24-én Brazíliában megkezdődik a világ egyik legnagyobb tudománypolitikai találkozója, a hatodik World Science Forum. Az MTA kezdeményezésére világkörüli útra indult, budapesti kötődésű rendezvény 2013-ban négy napra Rio de Janeiro-t avatja a tudományos világ központjává. A megnyitón Áder János köztársasági elnök és Pálinkás József, az MTA és a WSF elnöke köszönti a Világfórum előadóit és vendégeit.

A Magyar Tudományos Akadémia szakmai támogatásával megrendezett idei Fórum "Tudomány a fenntartható fejlődésért" címmel 6 plenáris és 12 tudományos és parlamenti szekcióban tárgyalja a világ előtt álló legnagyobb kihívások tudományos megoldásait. A tudományetika, oktatás és innováció átfogó kérdésein túl a vízgazdálkodás, a bioneregia, a fenntartható gazdálkodás, illetve az öregedő társadalom kérdéseire is felhívják a figyelmet a világ legkiválóbb kutatói és tudománydiplomatái, akiket a brazil helyszínen a Széchenyi Lánchíd mása vezeti majd be a fórumok fórumára. A rendezvény végén – az előző, 2011-es, budapesti WSF-hez hasonlóan – zárónyilatkozatot tesznek közzé, amely összefoglalja az elért eredményeket, rögzíti a közös célokat és állásfoglalásokat.

     A World Science Forum, amelyet 2003 óta kétévente Budapesten rendeztek meg, a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére a világ legbefolyásosabb tudományos világszervezeteinek közös erőfeszítéseként jön létre. Ez az egyetlen olyan tudományfórum a világon, amely intézményesülten és összetett szempontrendszerrel folytat párbeszédet a társadalommal és a politikai döntéshozókkal a tudomány szerepéről, a tudományos felfedezések etikai, környezeti, gazdasági, szociális és kulturális következményeiről. A biannuális tudományos világrendezvény az elmúlt évtized magyar sikertörténetévé vált, hozzájárulva Magyarország tudományos és kulturális értékeinek elismertségéhez.

     Pálinkás József, az MTA és a WSF elnökének kezdeményezésére a Tudomány Világfóruma Irányító Testülete 2010-ben döntött úgy, hogy – tekintettel a WSF globális jelentőségére – 2013-tól négyévente egy Európán kívüli helyszínt választ a világtalálkozónak, amely világkörüli útjának állomásai között minden második alkalommal visszatér Budapestre.

     A legutóbbi Világfórumon, a 2011-es "A tudomány átrajzolódó világtérképe" című, nagy sikerű budapesti rendezvényen a tudomány világában tapasztalható változásokat, valamint a kutatások társadalmi és gazdasági hatásait tárgyalták és vitatták meg neves kutatók, döntéshozók, diplomaták. A 2013-as brazil Fórum a 2012-es Rio+20 ENSZ csúcstalálkozón megfogalmazott célkitűzések tükrében a fenntarthatóság környezeti, gazdasági és társadalmi dimenzióiban vizsgálja az egyenlőtlenségek szerepét, a tudománypolitika és kormányzás feladatait, valamint a tudományos kutatás etikai kérdéseit.

     A  WSF 2013 november 24-i, vasárnap esti ünnepélyes megnyitóján Pálinkás József, Jacob Palis, a Brazil Tudományos Akadémia elnöke és a WSF társelnöke, Gordon Mc Bean, az ICSU elnöke és Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója köszönti a résztvevőket. Az eseményen beszédet mond Dilma Roussef, brazil államfő és Sergio Cabral, Rio de Janeiro szövetségi állam kormányzója is. Áder János köztársasági elnök videóüzenetben üdvözli a résztvevőket.

     A Brazil Tudományos Akadémia által rendezett idei találkozó előkészítésében a Magyar Tudományos Akadémia mellett a WSF társszervezői és partnerei – az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), a Nemzetközi Tudományos Tanács (International Council for Science – ICSU), az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC), valamint az American Association for the Advancement of Science (AAAS) – is részt vettek.

A Tudomány Világfóruma eseményeiről a Magyar Tudományos Akadémia honlapja folyamatosan beszámol.