Áder János köztársasági elnök lerótta kegyeletét Budapesten a rákoskeresztúri Új Köztemetőben hétfő reggel az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének nemzeti emléknapján.

MTI - Az államfő koszorút, illetve virágot helyezett el a 298-as és a 301-es parcellában lévő emlékműnél, valamint Nagy Imre egykori miniszterelnök sírjánál.

Hétfőn országszerte tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek és áldozatainak tiszteletére, a forradalom leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 57. évfordulóján.

A rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájánál ünnepséget nem tartanak, de a november4.kormany.hu oldalon olvasható ismertető szerint várják a nap folyamán mindazokat, akik el kívánják helyezni az emlékezés mécseseit és virágait.

A Parlamentben hétfőn délelőtt átadják a Mindszenty-emlékérmet, köszöntőt mond Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke. Az eseményen részt vesz Wittner Mária (Fidesz) országgyűlési képviselő, 56-os halálraítélt, Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár, a KDNP parlamenti képviselője, Brusznyai József, váci egyházmegyés áldozópap (Kálló) és Kahler Frigyes, a Mindszenty Társaság tagja. Ezt követően koszorúzást tartanak Mindszenty József parlamenti emléktáblájánál.

A tavaly november 4-én a XVIII. kerületben felavatott, Hargita téri 1956-os emlékműnél 15 órakor kezdődő esemény a történelmi zászlók bevonulásával indul. A megemlékezésen - amelyen fellép Sebő Ferenc és zenekara - beszédet mond Tőkés László európai parlamenti képviselő, Kucsák László (Fidesz-KDNP) kerületi alpolgármester és Regéczy-Nagy László nyugállományú dandártábornok. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az állami megemlékezés részeként a rendezvény katonai tiszteletadás mellett koszorúzással zárul.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékezik a KDNP veszprémi szervezete. Köszöntőt mond Latorczai János, a KDNP városi elnöke. Megemlékező beszédet mond Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. Este hat órakor szentmisét tartanak a Szent Mihály-bazilikában.

A gyásznap este hét órától emlékkoncerttel zárul a fővárosi Szent István-bazilikában.

A forradalom és szabadságharc leverésének 57. évfordulójára emlékeznek Debrecenben, Győrött, Zalaegerszegen, Miskolcon, Szegeden, Jászberényben és Keszthelyen is.

1956. november 4-én a szovjet csapatok bevonultak Budapestre, és leverték az október 23-án kirobbant forradalmat és szabadságharcot. Az országban néhány helyen elszórtan még egy hétig tartott a fegyveres ellenállás. Nagy Imre miniszterelnök családjával és a hozzá közel álló politikai körrel november 4-én menedékjogot kért és kapott a jugoszláv nagykövetségen, de november 22-én a romániai Snagovba hurcolták őket.