Az Európai Unió illetékeseihez fordul a Demokratikus Koalíció (DK) a NAV-ügyben, mert az ellenzéki párt szerint a magyar szervek nem tudnak független és ellenőrizhető vizsgálatot biztosítani.


MTI - Varju László, a DK pártigazgatója szombaton az MTI-nek azt mondta, a több ezer milliárdos áfacsalási ügy "az elmúlt 20 év legnagyobb botránya", amellyel foglalkozni kell. Az esetleges vizsgálatot lefolytatni jogosult szervek - így az Állami Számvevőszék, az ügyészség és a bíróság - vezetői ugyanakkor mind volt fideszes vagy Fideszhez köthető személyek, miközben a nagyobbik kormánypárt több mint egy éve tud az adócsalásokról - folytatta.

A DK szerint ezért kétséges a magyarországi vizsgálatok hitelessége, így az Európai Unióhoz fordulnak: a jövő héten Olli Rehnnél, az Európai Bizottság pénzügyi biztosánál, az Európai Számvevőszéknél és az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) is az áfacsalások kivizsgálását kezdeményezik.

Horváth András, a NAV volt munkatársa november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.