Barack Obama amerikai elnök Colleen Bradley Bell televíziós producert, környezeti, művészeti és szociális ügyek támogatóját, újraválasztási kampányának adománygyűjtőjét jelölte az USA magyarországi nagykövetének.

Colleen Bell a hivatalos közlemény szerint 2012 óta a Bell-Philip Television Productions Inc. producere, korábban a cég különleges projektjeinek igazgatója, társproducere, valamint forgatókönyv-felügyelője volt. A nagyközönség számára leginkább a Gazdagok és szépek című szappanopera producereként ismert.

Az új budapesti nagykövet kinevezését, amelyre a washingtoni magyar nagykövetség tájékoztatása szerint a Külügyminisztérium a múlt héten adta meg a fogadó nyilatkozatot (agrément), az amerikai szenátusnak is meg kell erősítenie. Az előző budapesti amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis július végén távozott posztjáról, a külképviseletet augusztus óta ideiglenes ügyvivői minőségben M. André Goodfriend vezeti.

A hivatalos életrajza szerint Colleen Bell 2012-2013-ban az Előadóművészetek John F. Kennedy Központja kuratóriumának főkurátora volt. 2010 és 2012 között a washingtoni központ tanácsadói bizottságának tagja volt, és 2011-ben a testület kinevezett elnökeként is tevékenykedett. Bell jelenleg a Children's Institute elnevezésű, a gyermekek bántalmazása ellen fellépő nonprofit szervezet alelnöke és a Los Angeles Megyei Képzőművészeti Múzeum igazgatótanácsának tagja.

Alapító tagja és egyik vezetője a Természeti Kincsek Védelmének Tanácsa nevű szervezetnek, és tanácsadóként részt vesz a UCLA egyetemen működő, a nemi erőszak áldozatait kezelő központ munkájában.

Colleen Bell egy, a női hallgatók számára az előző századelőn alapított virginiai főiskolán, a Sweet Briar College-ben szerzett bakkaleurátusi szintű diplomát. A The New York Times Colleen Bellt tavaly szeptemberben az újraválasztásáért harcoló Obama elnök fő adománygyűjtői között nevezte meg.

Részt vett a Demokrata Párt 2012-es országos konvencióján, és tagja volt az Obama-kampány országos pénzügyi bizottságának. Jóváhagyása esetén Colleen Bell úgynevezett politikai kinevezett lesz. Karrierdiplomata legutóbb Charles H. Thomas személyében 1990 és 1994 között állt a budapesti amerikai nagykövetség élén.

Elődje, az idén januárban elhunyt Robie Marcus Hooker"Mark" Palmer (1986-1990) szintén a washingtoni külügyminisztérium hivatásos állományához tartozott. Az Emmy-díjra jelölt hollywoodi producer budapesti vagy brüsszeli kinevezésének lehetőségét a The Hollywood Reporter először májusban szellőztette meg, s esetleges Magyarországra küldését később szóba hozta a The Washington Postban állandó rovatot vezető Al Kamen is, ám az információt a Fehér Ház az MTI többszöri megkeresésére mindeddig sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó.

Szenátusi jóváhagyása esetén Collenn Bell lenne a rendszerváltás utáni negyedik amerikai női nagykövet Budapesten. A misszióvezetői poszt 46 éves várományosa négy gyermek anyja. Férjével, a televíziós forgatókönyvíró és producer Bradley Bellel együtt Los Angelesben él.