Debrecen és a helyi egyetem egységes betegellátó-rendszer létrehozását kezdeményezi az emberi erőforrások miniszterénél. Az erről szóló levelet Kósa Lajos, a városi fideszes polgármestere és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora sajtótájékoztatón írta alá pénteken.

MTI - Kósa Lajos elmondta: azt kérik Balogh Zoltántól, hogy a debreceni Kenézy kórház fenntartói jogát január elsejétől a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézettől (GYEMSZI) tegye át a DE rektorához, és adjon fél évet arra, hogy a klinika vezetésével megvalósítsák a teljes szervezeti-szakmai integrációt.

Az egységes debreceni betegellátó rendszerrel az ország legnagyobb egészségügyi intézménye jön létre, 42,5 milliárd forintos évi OEP-finanszírozással - tette hozzá a polgármester.

Most jött el az ideje annak a többéves törekvésnek, hogy a betegek érdekében egyetlen szervezetbe tömörítsék a város járó- és fekvőbeteg-ellátását: korábban a Kenézy kórházzal egy egységbe szervezték a városi járóbeteg-szakrendelőket, most pedig a klinika égisze alatt megvalósulhat az országosan is egyedülálló teljes egészségügyi integráció Debrecenben - magyarázta Kósa Lajos.

Megemlítette, hogy már korábban is tettek kis lépéseket az egységes ellátás érdekében: így működik évek óta a kardiológiai, a traumatológiai és a gyermekgyógyászati ellátás a városban.

E kiváló tapasztalatokra alapozva dolgozzák ki a teljes egészségügyi ellátórendszer szakmai és szervezeti integrációját jövő év június 30-ig - jegyezte meg Kósa Lajos.

A kormánypárti politikus az MTI tudósítójának érdeklődésére hozzátette: a tervezett, később országos modellként is kezelhető integrációról előzetesen egyeztetett Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel és az egészségügyi államtitkársággal.

Szilvássy Zoltán rektor elmondta: az előzetes számítások szerint az integrációval együtt járó párhuzamosságok megszüntetésével mintegy 1,5 milliárd forintot takaríthatnak meg.

A korábbi évek együttműködései alapján a bizalom megvan a két intézmény között, a betegek pedig az "egyablakos rendszer" bevezetésével a jelenleginél gyorsabban, egyszerűbben juthatnak a megfelelő ellátáshoz - fűzte hozzá.

Szilvássy Zoltán néhány nappal korábban jelentette be, hogy törvényi változások miatt január elsejétől megszűnnek a korábbi integrációval 2000-ben létrejött egyetemi centrumok: az orvostudományi centrum, az agrárcentrum és a tudományegyetemi karok centruma.

Ezzel valamennyi kar közvetlen rektori irányítás alá kerül a Debreceni Egyetemen.