Esélyteremtő modellprogramot indított a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a Somogy megyei Kastélyosdombón, ennek célja, hogy a krízishelyzetbe került családok egy többlépcsős rehabilitációs program eredményeként véglegesen elhagyhassák a szociális ellátórendszert.
 

MTI - Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton a segélyszervezet szociális és fejlesztő központjában tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: egy izgalmas, a magyar szociálpolitikában innovációnak számító kísérletnek lehetünk tanúi, és ha ott kialakul egy olyan módszer, amelyet érdemes tanítani, akkor szeretnék, ha a jövő szociális munkásai ilyen szemlélettel látnák el a feladatukat. A programról a miniszter úgy vélekedett, az azt a kormány által is képviselt értékalapú szociálpolitikai elvet valósítja meg, hogy úgy adjanak segítséget a rászorulóknak, hogy azok kiutat találjanak abból a helyzetből, amiben vannak, és hozzásegítsék őket egy aktív élethez.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a rehabilitációs programban egyidejűleg mintegy 40 ember vehet részt, s az olyan támogatási elemeket tartalmaz a felnőttek számára – felkészítés, gazdasági képzés, mentorálás, térségi letelepedés előkészítése -, amelyek eredményeként a családok véglegesen elhagyhatják a szociális ellátórendszert. Beszámolt arról, hogy az egykori Erdődy-vadászkastélyt és az ahhoz tartozó földterületet a Somogy Megyei Önkormányzattól kapták meg használatra. A felújítására, átalakítására mintegy százmillió forintot költöttek, a szociális és fejlesztő központot az idén hozták létre. A többéves tervezést követően az építkezésnek az összefogás, a 2012-es adventi adománygyűjtés kiemelkedő sikeressége adott lendületet – hangsúlyozta a segélyszervezet elnök-vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a játszótér megépítésére, a korszerű világítástechnika felszerelésére, az épület fűtését biztosító kazán beszerzésére is adományokból nyílt lehetőség.

Lévai Anikó, a szervezet jószolgálati nagykövete úgy vélekedett: még az elején vannak a munkának, de már nagyon sok minden változott a legutóbbi látogatása óta. Példaként megemlítette, hogy a korábban gazos, elhanyagolt park most már arborétumhoz hasonló, és állatokkal – kecskékkel, nyulakkal – is benépesült az udvar. A központ céljáról szólva, egyúttal megerősítve Balog Zoltán miniszter szavait, azt mondta: “egy olyan módszert próbálunk itt alkalmazni, hogy ne a nyomort, ne a nehézségeket termeljünk újjá, ne egy feneketlen zsákba szórjuk a pénzt, hanem ahhoz próbáljunk segítséget nyújtani az itt élő családoknak, hogy kikerüljenek a rászorult státuszból”.
 

Kirizs Zsolt (független), a mintegy háromszáz lakosú Kastélyosdombó polgármestere az MTI-nek elmondta: nagyon sokat jelent az intézmény a településnek, hiszen jelenleg húsz embernek ad munkát, így a közmunkában foglalkoztatottakat is tekintve azt mondhatja, nincs munkanélküli a faluban. E mellett az is fontos, hogy a központban élő öt családnak nemcsak reménye, hanem esélye is van az újrakezdésre – tette hozzá a település vezetője. A segélyszervezet központjába az elmúlt hónapokban olyan többgyermekes családok költözhettek be, akik vállalták: egy másfél éves modellprogram résztvevőiként mindent megtesznek azért, hogy az intézményben töltött idő alatt képessé váljanak segélyektől független, önálló életvitelre.

Az intézményben háztáji gazdaság működik, amelyet a későbbiekben a családok hatékony együttműködésével és önálló életvitelének támogatása érdekében szociális szövetkezet létrehozásával is támogat a segélyszervezet. A felnőttek felkészítésén túl a program másik fontos eleme a gyermekek speciális fejlesztése. A tervek szerint a következő három évben mintegy 150 gyermek vesz részt a programban. Őket szakemberek segítik abban, hogy leküzdjék a szegénység okozta hátrányaikat, javuljon az iskolai teljesítményük, és sikeresen beilleszkedjenek a közösségbe.