A légszennyezettségi mérőhálózat fejlesztése érdekében összesen 144 mintavevő készüléket, 31 laboratóriumi mérőeszközt és két mobil mérőállomást vásárol a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - tájékoztatta a közleményében a szaktárca hétfőn az MTI-t.

MTI - A beszerzéshez szükséges közbeszerzési eljárás már elindult. A svájci hozzájárulással megvalósuló 1,4 milliárd forintos fejlesztéssel az eddig nem mért városok és kistérségek levegőminőségét is tudják ellenőrizni. A programmal kapcsolatos információk megtalálhatók a www.svajcalevegoert.hu oldalon.

A szaktárca közleményében emlékeztet arra, hogy a téli időszakban megnövekedik a szennyező anyagok kibocsátása, a közlekedés mellett a szilárd tüzelésű fűtőanyagok használata mellett a kedvezőtlen meteorológiai helyzetek gyakoribb előfordulása miatt is.

Azokon a településeken, ahol emiatt szmog kialakulására lehet számítani, szmogriadó tervet kell kidolgozni, mely a tájékoztatásról és a riasztásról is rendelkezik. Ezeket a terveket a helyi önkormányzatok, illetve a főváros közgyűlése fogadja el önkormányzati rendelet formájában.

A VM az egészség megóvása érdekében azt javasolja, hogy szmoghelyzetben tartózkodjunk minél kevesebbet a szabad levegőn, röviden szellőztessünk a kora délutáni órákban, használjuk a tömegközlekedési eszközöket autó helyett, illetve ismerjük meg és tartsuk be a településén elrendelt szmogriadó előírásait. Aki teheti, szilárd tüzelésről váltson kevésbé szennyező gáz- vagy elektromos fűtésre. Ilyenkor az avarégetés tilos - olvasható a közleményben.