A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Síp utcai és Wesselényi utcai épületein energetikai fejlesztést végeznek, és a munkálatokat legkésőbb 2015 nyarára befejezik. A hitközség 127,3 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert nyílászárók cseréjére, a fűtés korszerűsítésére és a padlásfödémek szigetelésére - közölte a BZSH az MTI-vel.


MTI - Mint írták, a Zöldgazdaság-fejlesztési program keretében 60 százalékban támogatott projekt révén a BZSH a budapesti székhelyének 19. század végén épült műemléki védettségű épületét újítja fel, többek között a Síp utcai épület pinceszintjén lévő kazánházban egy kondenzációs ikerkazánt építenek be, amely a székházat, a Wesselényi utcai épületet, a zsinagógát és a múzeumot fűti.

A 212 millió forintos beruházásban a radiátorok helyett lapradiátorokat szerelnek fel, a főhomlokzat portáljait cserélik, egységesítik, illetve hőtechnikailag javítják. A homlokzaton levő rolókat hőszigetelik, valamint kijavítják a főhomlokzat külső nyílászáróit. A Wesselényi utcai épületen a homlokzati nyílászárókat korszerűsítik, a padláson utólagos hőszigetelést hajtanak végre - tették hozzá.

A projekt egyik célja, hogy hozzájáruljon az energiahatékonyság javításához, továbbá az üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentéséhez.