A tartósan külföldön dolgozók közül sokan nem is tudnak arról, hogy ki kell jelentkezniük a hazai egészségbiztosítási rendszerből, mivel egy másik tagállamban rendelkeznek biztosítással.

MTI - A külföldön munkát vállalók érvénytelen taj-kártyával igénybe vett kezeléseit a betegekkel fizettetné ki a szaktárca - olvasható a Napi Gazdaság hétfői számában.

A lapban egy még formálódó egészségügyi tárgyú törvénymódosító javaslatra hivatkozva közlik: a tárca a "rendszerben lévő lyukakat" tüntetné el ezzel a lépéssel. A cikk szerint a tartósan külföldön dolgozók közül sokan nem is tudnak arról, hogy ki kell jelentkezniük a hazai egészségbiztosítási rendszerből, mivel egy másik tagállamban rendelkeznek biztosítással. Aki külföldön szerez biztosítást, úgy kell kezelni, mint egy külföldit, így EU-kártyával részesülhet előre nem tervezett ellátásokban, más kezelésben azonban nem.

Annak, aki már nem érvényes taj-kártyáját próbálja használni, a kezelés költségeit meg kell térítenie az egészségbiztosítási alapnak.

A cikk szerint a szaktárca és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) arról tájékoztatott, hogy több mint 30 ezren jelentkeztek ki a rendszerből.