Ifj. Hegedűs Loránt református lelkész a Hazatérés Temploma nevében feljelentést tesz azok ellen, akik a vasárnap megzavarták a templom alapkőletételének 75. évfordulóján tartott ünnepi hálaadó istentiszteletet.

MTI - Ifj. Hegedűs Loránt a gyülekezet nevében rágalmazásért és becsületsértésért feljelenti Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselőt is, mert miközben - álláspontja szerint - megemlékeztek a vészkorszak áldozatairól is, aközben a szocialista politikus "antiszemitának bélyegezte Krisztus Földi Testének szerves részét, a Budapest Szabadság téri Szent Eklézsiát".

A református lelkész szintén feljelenti Rétvári Bencét (KDNP), a közigazgatási tárca parlamenti államtitkárát jó hírnév megsértéséért, mivel az államtitkár az ünnepi úrnapi istentisztelet meghirdetését a széles nyilvánosság előtt provokációnak nevezte.

A lelkész emellett a személyét és családját érő fenyegetések miatt az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordul, tekintettel arra, hogy felesége országgyűlési képviselő és az Országgyűlés jegyzője.

A lelkipásztor közleményében arra kérte a magyar református egyházi vezetést, határozott állásfoglalásával védje meg a nemtelen támadásoktól a templomot és a gyülekezetet. Vasárnap több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében avatták fel Horthy Miklós kormányzó mellszobrát Budapesten; az eseményt ellentüntetés kísérte.

A szobrot a megemlékezők "éljen Horthy!" és az ellentüntetők "szégyen, gyalázat!" bekiabálásai mellett Hegedűs Lorántné jobbikos országgyűlési képviselő leplezte le a Szabadság téren, a Hazatérés temploma előterében. Az ünnepségen Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese Horthy Miklóst a 20. század legnagyobb államférfijának nevezte. Több párt is tiltakozott a szoboravatás miatt.

A Fidesz szerint provokáció a Jobbik Horthy-szoboravatása. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, Belváros polgármestere vasárnapi közleményében kiemelte, hogy "a provokatív akció" ürügyet szolgáltat majd a nyugat-európai baloldali lapoknak, hogy a következő hetekben "antiszemitizmust kiáltva", rossz színben tüntessék fel Magyarországot.

Az MSZP aznapi közleménye szerint a szoboravatás azt mutatja, hogy nem szűnik "a szélsőjobboldali eszmék visszaszivárgása", amit a Fidesz a fővárosban és országszerte is "tétlenül néz".

Az ellenzéki párt szerint a Budapest belvárosában állított Horthy-szobor messze túlmutat önmagán. A szocialista Steiner Pál hétfőn arra kérte Bölcskei Gusztávot, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökét és Szabó Istvánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület vezetőjét, tegyenek meg mindent, hogy eltávolítsák Horthy Miklós kormányzó mellszobrát a Szabadság téri református templom elől.

A Demokratikus Koalíció közleményében azt írta: Horthy hű tükre a Fidesz történelemfelfogásának és az egykori államfő nyilvánvalóan eszménye a most kormányzók államfelfogásának. Szerintük egyértelmű a szellemi rokonság a szélsőjobb és a Fidesz között, a kormánypártok egész tevékenysége bátorítólag hat a kirekesztő nézeteket valló csoportokra, egymást erősítik.

Juhász Péter, az Együtt-PM szövetség társelnöke Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez írt még szombaton nyílt levelet, amelyben elítéli a szoboravatást, és arra szólítja fel a kormányt, hogy "ne elősegítse, hanem minden rendelkezésre álló eszközzel akadályozza meg a Horthy-kultusz újraéledését Magyarországon".