Az élettársát bántalmazó Balogh József független országgyűlési képviselő esete kapcsán a Jobbik azt szeretné, ha a törvénysértő országgyűlési képviselők dupla büntetést kapnának, emellett a párt kezdeményezi a képviselők visszahívhatóságának beemelését az alaptörvénybe.

MTI - Dúró Dóra, az ellenzéki párt szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak és megmagyarázhatatlannak nevezte Balogh József tettét, ahogyan a Fidesz magatartását is az ügyben. Emlékeztetett rá: a nagyobbik kormánypárt – amelynek színeiben bejutott az Országgyűlésbe Balogh József – csak szerdán zárta ki a soraiból az azóta a Fidesz-frakcióból kilépett képviselőt. Sőt a kormánypárt október 15-én megerősítette Balogh Józsefet a párt Országos Választmányának alelnöki posztján, holott május óta ismert volt a "gaztette" - hangsúlyozta Dúró Dóra.

A Jobbik szerint az országgyűlési képviselőknek nagyobb felelősséget kell viselniük a törvények betartásában, mint egy átlagos polgárnak, ezért kezdeményezik, hogy a törvénysértő képviselők kapjanak dupla büntetést. Emellett Dúró Dóra Novák Előddel közösen szerdán benyújtott egy alaptörvény-módosító javaslatot is, amellyel lehetővé tennék az országgyűlési képviselők visszahívhatóságát.

Váczi Pál megbízott főügyészhelyettes hétfőn közölte az MTI-vel, hogy súlyos testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki Balogh József független országgyűlési képviselőt a Központi Nyomozó Főügyészség, a honatya beismerő vallomást tett.

A megalapozott gyanú szerint a képviselő és élettársa április 28-án reggel 6 óra körül érkezett haza egy családi eseményről Fülöpházán lévő tanyájukra, amikor a képviselő ittas állapotban, minden előzmény nélkül ütlegelni kezdte élettársát. Balogh József először négy-öt alkalommal "a közepest meghaladó erővel", ököllel a sértett arcába ütött, majd a hajánál fogva megragadta, és egy alkalommal a terasz fából készült korlátjához verte a fejét. Az asszony kiáltásaira Balogh József nevelt fia a sértett védelmére kelt, aki így el tudott menekülni a helyszínről - írta a főügyészhelyettes.

A bántalmazás következtében a sértett nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket, darabos orrcsonttörést, többszörös járomcsonttörést és egyéb sérüléseket szenvedett. A képviselő a gyanúsítotti kihallgatáson a szándékosságra is kiterjedő, teljes körű beismerő vallomást tett - közölte az ügyészség.

A korábban fideszes országgyűlési képviselő Balogh József az Indexnek az esetről annak idején elmondta, nem emlékszik arra, hogy megverte volna élettársát. Mint fogalmazott, lagziból jöttek haza, be volt rúgva, szerinte az is előfordulhatott, hogy élettársa átesett kutyájukon, egy vak komondoron, úgy szerezte sérülését.