A kormány szerdai ülésén összesen mintegy 260 millió forinttal támogatta az abasári vezetékes víz szennyezése okozta probléma megoldását – jelentette be Horváth László, Heves megyei kormánymegbízott csütörtökön, a településen tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy súlyos mulasztásokra is fény derült: egy vizsgálat már 2010-ben kimutatta a veszélyes szennyeződés jelenlétét.

MTI - Horváth László tájékoztatása szerint a múlt héten megkezdett ideiglenes vezetékhálózat kiépítése a vártnál gyorsabb ütemben halad, már a jövő hét közepén megindulhat a vezetékesivóvíz-szolgáltatás a településen. Ez a vezeték Mátrafüred felől Pálosvörösmarton át szállítaná a szükséges napi 600 köbméternyi egészséges vizet.

A kormánymegbízott közölte: a végleges, biztonságos vízellátás azonban kormányzati beavatkozást tesz szükségessé, azt helyi forrásból már nem lehet megoldani.

"Az elmúlt időszak mérései ugyanakkor azt mutatják, hogy a szennyeződés több vízbázist is elérhet, s nem csak a 2500 abasári lakost fenyegeti, hanem a térségben élő több mint 50 ezer embert" – mutatott rá Horváth László.

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy Mátrafüred és Abasár között egy külön, 3,9 kilométeres vezeték épüljön meg. Erre 90 millió forintot biztosít. Döntés született arról is, hogy a környezeti károk felderítésére és az Abasár környéki vízkészletek feltérképezésére 170 millió forintot biztosít a kormány – közölte a kormánymegbízott.

Horváth László szólt arról is, hogy az eljárások mintegy egy hónapot vesznek igénybe, a vezeték kiépítése 4-6 hét alatt valósulhat meg.

Közlése szerint a kormánydöntések mellett a történtek a szakmai mulasztás, a személyi felelősség kérdését is felvetik. Emlékeztetett: a szennyeződésre a rendszert üzemeltető ÉRV ZRt. október 2-i mintavétele nyomán derült fény.

"Nem ez volt azonban az első mérés, amely a szennyező anyagok határérték feletti koncentrációját kimutatta: az első ilyen mérés 2013 májusában történt" – jelentette ki. Hozzátette: az üzemeltető súlyos jogszabályi mulasztást követett el, mert nem értesítette az illetékes hatóságot.

Az ÉRV júliusi negyedéves beszámolójából pedig a népegészségügyi szakigazgatási szerv "a megkövetelt alaposság elhagyása mellett" nem állapította meg a szennyeződés tényét. Ezen mulasztások miatt öt hónapot késtek a szükséges intézkedések – mondta.

Horváth László szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy 2013-at megelőzően sem jártak el kellő alapossággal a rendszer üzemeltetői: már 2010-ben volt olyan mérés, amely a szennyeződés határérték közeli mértékét mutatta. Ekkor még az Abasár Vízgazdálkodási Nonprofit Kft. volt az üzemeltető.

"A bajt tetézi, hogy a népegészségügyi hatóság nem kontrollálta a mulasztásokat, és annak nem is voltak következményei" – mutatott rá, hozzátéve: bár dokumentált eset nincs, nem tudni, szenvedett-e valaki egészségkárosodást a szennyezett víz fogyasztása miatt.

"Felvetődik a felelősség kérdése az Abasár Vízgazdálkodási Nonprofit Kft., az ÉRV ZRt. és a  népegészségügyi szakigazgatási szerv esetében is" – hangsúlyozta.

Közlése szerint a vizsgálat lezárultáig kezdeményezte a megyei tiszti főorvos felmentését. Annak kiderítésére pedig, hogy ezen víz fogyasztása okozott-e egészségkárosodást, célzott szűrővizsgálatokat kezdeményez a kormánymegbízott.

Horváth László úgy fogalmazott: a szennyezés eredetét kutatva "logikus az a következtetés", amely a kutak fölött, a Pipis-hegyen egykor működött izzó- és diódagyárra mutat.

Abasáron október 7-e óta korlátozzák a vezetékes víz fogyasztását, mert az abban található szén-tetraklorid, valamint triklór- és tetraklór-etilén-szennyeződés mértéke meghaladta a határértékeket.