Az Országgyűlés elnöke szerint az elszámoltatás közös kudarc, abban a társadalom morális problémái ugyanúgy benne vannak, mint az az "össztűz", amelyet az unió a kabinetre zúdított.

MTI - Kövér László erről a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) győri szervezete által szervezett országjáró kerekasztal-beszélgetés szerdai, budaörsi állomásán beszélt.

A házelnök azt mondta, az Orbán-kormány minden téren jobban teljesít, mint a korábban hatalmon lévők, de az elszámoltatás nem tartozik a sikerélmények közé. Emlékeztetett arra: több mint 1400 ügyben indult eljárás, 61-ben történt feljelentés, de csak 7 eset jutott el a vádemelésig.

Úgy fogalmazott: "a nagy hó leesett, majd szinte elolvadt".

A házelnök Lanczendorfer Erzsébet, a KÉSZ győri szervezetének tiszteletbeli elnöke, KDNP-s országgyűlési képviselő, a kerekasztal-beszélgetés szervezője és moderátora kérdésére válaszolva hangsúlyozta: csakis jogállami keretek között folyhat az elszámoltatás még akkor is, ha ezeknek az ügyeknek a többsége "messziről bűzlik".

Kövér László a kabinet eddigi munkáját jellemezve aláhúzta: a Fidesz-kormány mindenben jobban teljesít elődeinél. Egy 2010-ben a működőképesség határán álló országot emelt fel a mélyből, ennek érdekében számos intézkedést hozott az élet minden területén, s remélhetőleg nem követett el "katasztrofális" hibát - tette hozzá.

A külföldi támadások hátterét elemezve arról beszélt, bizonyos nemzetközi hálózatok cégeinek több ezer milliárdos veszteséget okozhatott, hogy őket is bevonták a magyar közteherviselésbe, ami sértette az érdekeiket. "A nemzetközi nagytőkét képviselő nemzetközi baloldal" - a hazai baloldal segítségére is sietve - emiatt lendült támadásba - mondta.

A jövő évi választások kilátásaira áttérve az Országgyűlés elnöke azt mondta: vereség esetén "mindent elveszítünk". Ezért is fontos, hogy az emberek - ha már a politikusoknak nem hisznek - higgyenek a nemzeti érdekeket szem előtt tartó, az elmúlt évek eredményeit értékelő szomszédjuknak, s menjenek el szavazni.

Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakciójának vezetője pártja morális értékrendeket magáénak valló nézeteiről, illetve a kormányzásban vállalt szerepükről is beszélt a budaörsi fórumon. Mint mondta, a Fidesszel kötött szövetségük stabil és eredményes. Hozzátette: világnézeti pártként a szabadság, a szolidaritás, a közjó és a társadalmi igazságosság áll munkálkodásuk középpontjában, ezt bizonyítja, hogy erőteljesen támogatták a kormány családpolitikai intézkedéseit.

A kereszténydemokrata politikus élesen kritizálta a baloldalt. Szerinte a Gyurcsány-Bajnai-kormány nyolc év alatti teljesítményét érdemes összevetni az Orbán-kabinet három és fél éves munkájával, de a baloldal lejárató, hazugságokra alapozó magatartása is sokatmondó.

Fodor Csaba politológus, a Nézőpont Intézet munkatársa azt hangsúlyozta a fórumon, hogy noha az elmúlt időszakban valamelyest csökkent az Orbán-kabinet népszerűsége, hatalomra kerülésük óta "igazi kormányváló hangulat" még nem volt, s most sincs az országban.

Felméréseikre hivatkozva kifejtette: a teljes népességen belül a Fidesz-KDNP-t most egyharmadnyian támogatják, ez az arány a baloldal esetében egyötödnyi, a Jobbiknál tizednyi. Legalább 20 százalék lehet a bizonytalanok száma, ehhez jönnek még az úgynevezett rejtőzködő szavazók. Kérdés, hogy a két utóbbi kör egyáltalán elmegy-e szavazni - tette hozzá.

A politológus azt mondta, mindent egybevetve " túl nagy magabiztosságra" nincs oka a Fidesznek, ennek ellenére erős abszolút többséget szerezhetnek a parlamentben jövőre.