21 ponton módosította az Országgyűlés hétfőn az előzetesen kiadott napirendet, amelynek elfogadását követően az interpellációkkal folytatódott a hétfői ülés. A képviselők többi között a pénztárgépek NAV-hoz történő bekötéséről, a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) székhelyének felújításáról beszéltek.
 

Napirend elfogadása

Összesen 21 ponton módosult a Fidesz javaslatára az eheti napirend.
Az előzetesen kiadott napirendi javaslatban foglaltakkal ellentétben mégsem szavaz hétfőn az Országgyűlés a 2014-es költségvetés főszámairól. A képviselők hétfőn döntenek a jövő évi büdzséhez benyújtott módosító indítványokról, azonban a költségvetési bizottság módosító javaslatairól történő szavazás, a bizottság tájékoztatója és a részletes vita újra-megnyitása keddre tolódott.
Emellett - az előző héthez hasonlóan - ismét elhalasztották a köztársasági elnök által visszaküldött, a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépésről szóló törvény újbóli elfogadásáról szóló szavazást.
Szintén nem döntenek a képviselők az alapvető jogok biztosáról szóló törvény módosításáról, és az egyes civil szervezetekkel kapcsolatos törvényeknek a polgári törvénykönyvről szóló törvény hatálybalépésével összefüggő módosításáról.
Az előzetes tervek szerint ugyanakkor szavaz az Országgyűlés a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának 2012. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról.
A képviselők emellett az összes hétfőre tervezett általános és részletes vitát áthelyezték a keddi, vagy szerdai ülésnapra. Helyettük a pénteken benyújtott a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló javaslat általános vitáját folytatják le tíz órás időkeretben.
Az időkeretben való tárgyalás kapcsán felszólaló ellenzéki képviselők élesen bírálták a Fidesz jogalkotási gyakorlatát. Balczó Zoltán (Jobbik) szerint a kormánypártok lehetetlenné teszik a képviselők és bizottságok érdemi felkészülését. Lengyel Szilvia (LMP) "egész egyszerűen vállalhatatlannak" nevezte ezt a gyakorlatot, amely szerint kedd hajnalig folytatják le ezt a vitát. Gőgös Zoltán (MSZP) arról beszélt, hogy szerinte a fideszes képviselőknek fogalmuk sincs, hogy mi van ebben a törvényben. Szerinte "nem az új földtörvény hatályba lépése előtt egy héttel kellene az azokat érintő változtatásokról vitatkozni".
 
MSZP: végiggondolatlan a pénztárgépekhez NAV-hoz történő bekötése

Tóbiás József arról beszélt, megéri-e kereskedők tízezreit megsarcolni néhány baráti cég érdekében. Mint kifejtette: az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy a pénztárgépek bekötése, szabályozása a NAV-hoz végiggondolatlan, elhamarkodott, piaci káoszt eredményezett. Úgy tűnik, mintha nem lenne más, mint egy újabb mutyi. Kizárólag a pénztárgép forgalmazóknak és a mobiladat-kapcsolatot szolgáltató cégeknek jó üzlet, miközben az érintett kereskedők aránytalanul nagy árat kénytelenek fizetni - jegyezte meg. Kitért arra: az egyik forgalmazó, az Alt Cash forgalmazási engedélyét visszavonták, így csak azok a gépek vásárolhatók, amelyek a Mobiladat kft. szolgáltatásán keresztül kapcsolódnak a NAV-hoz. A kormány kárpótolja a hátrányt szenvedő 80 ezer vállalkozót? Mi történt a cég milliárdos támogatása ügyében? - kérdezte.
Cséfalvay Zoltán államtitkár kiemelte: 17 pénztárgép kapott engedélyt és nyolc vállalat vállalta az adatkommunikációt a pénztárgépek és a NAV között. Az Alt Cash egyik pénztárgépénél további hiánypótlást kértek - jelezte. Kifejtette: az Alt Cash emiatt fellebbezést nyújtott be, a korábbi döntést a hatóság helyben hagyta, de a vállalat egy másik típus számára hétfőn megkapta az engedélyt. 
A cégnek nem juttattak külön támogatást, utólagos finanszírozásban részesül, eddig egy árva fillért nem kapott - jegyezte meg.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 197 igen, 67 nem és 3 tartózkodó szavazattal jóváhagyta.

Jobbik a FÖMI székhelyének felújításáról

Szilágyi György felidézte a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) székhelyfelújításával kapcsolatban tett feljelentését, majd azt mondta: a közbeszerzés szabályait teljesen mellőzték, többször szerződtek, a munkákat többször fizették ki. Hiába várták a tárca beavatkozását, az érintett vezető Toronyi Bence változatlanul élvezi a miniszter bizalmát. A korrupciós üggyel 1,5 éve foglalkozik az ügyészség - közölte, és azt kérdezte: folytatott-e belső vizsgálatot a tárca és az milyen eredménnyel zárult? A VM mely háttérintézményeivel összefüggésben van büntetőeljárás?
Budai Gyula államtitkár folyamatban lévő büntetőeljárásokat nem kívánt kommentálni, azt kérte, a képviselő éljen a lehetőséggel, ha a legfőbb ügyész válaszát nem fogadja el, hívja el helyettesét és neki tegye fel a kérdéseit. A tárcát a legfőbb ügyész a nyomozati cselekményekről nem tájékoztatja, így ugyanannyi információjuk van, mint a képviselőnek. Visszautasította ugyanakkor, hogy nem tesznek intézkedéseket.
Ha tájékoztatást kapnak a legfőbb ügyésztől, hogy olyan személyek érintettek, akik a FÖMI-nél alkalmazásban vannak, megfogják tenni a szükséges lépéseket - jelezte.
A képviselő a választ nem, a parlament 191 igen és 45 nem szavazattal elfogadta.