Az MSZP-s Burány Sándor szerint megdöbbentőek Orbán Viktor kormányfőnek az egykulcsos adózásról és az euróbevezetés lehetséges időpontjáról tett kijelentései.

MTI - A hivatalos látogatáson Japánban tartózkodó miniszterelnök arról beszélt, hogy az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer a kulcs a gazdasági növekedéshez, és azt is mondta, hogy az ország euróövezeti csatlakozásáról nem években, hanem évtizedben vagy évtizedekben kell gondolkodni.

Burány Sándor erre csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy reagált: az eurózónához csatlakozás időpontjáról mondottak beismerő vallomásként foghatók fel, az Orbán-kormány politikája ugyanis nem közelíti, hanem egyre távolítja Magyarországot a fejlett európai gazdaságoktól.

Megjegyezte, hogy Victor Ponta román miniszterelnök a napokban úgy nyilatkozott, hogy országa 2018 és 2020 között csatlakozhat az euróövezethez.

Az MSZP-s politikus szerint Orbán Viktor egykulcsos adóról alkotott véleményét világosan cáfolják az elmúlt három és fél év gazdasági adatai. A magyar gazdaság vergődik, tavaly recesszióban volt, a versenyszférában pedig nagyjából ötvenezer munkahely szűnt meg az egykulcsos adózás miatt - jelentette ki.

Az egykulcsos személyi jövedelemadó igazságtalan, a több mint 400 milliárd forint adókedvezmény túlnyomó része a leggazdagabbaknál landolt - tette hozzá.

Burány Sándor szerint Magyarország az elmúlt években - a kormányfő szavaival szemben - nem visszakerült Európa térképére, hanem egyre lejjebb csúszik a versenyképességi rangsorokban.

Kérdésre válaszolva a szocialista politikus azt mondta, szerinte háromkulcsos szja-rendszerre volna szükség. Adókulcsokat csak a kormányváltás után lehet mondani, ha tisztában lesznek azzal, mit hagy maga után az Orbán-kormány, ám határozott szándékuk a jelenleginél igazságosabb adórendszer - közölte.