1956. november 4-én és az azt követő időszakban a nemzet kiválóan vizsgázott bátorságból - jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes hétfőn Veszprémben.

MTI - Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 57. évfordulóján tartott ünnepi megemlékezésen a közigazgatási és igazságügyi miniszter a veszprémi várban több száz megemlékező előtt felidézte: 1956. november 4-én megsemmisítő erejű támadás zúdult az országra, "és mi magyarok, akikkel kapcsolatban sokszor azt mondják, hogy talán nem voltunk eléggé ellenállóak a történelem viharaiban, talán nem tartottunk ki sokszor elég sokáig az igazunk mellett, 1956. november negyedikétől kezdődően bő egy hónapon át, amíg csak erőnk és energiánk volt, ellenálltunk a világ legnagyobb hadseregének".

Navracsics Tibor szerint november 4. a nemzet karakterének próbája volt, hiszen nem volt kétséges, hogy a szovjet hadsereg ellen a magyar felkelőknek nincs esélyük. De a nemzet kiválóan vizsgázott bátorságból, s példát mutatott mások számára is - tette hozzá.

A miniszter felidézte, hogy Veszprém a dunántúli ellenállás egyik központja volt, ahol az ellenálló csoportok halált megvető bátorsággal szálltak szembe a megszálló hadsereggel. Külön szólt az 56-os mártír Brusznyai Árpádról, akinek az élete minden magyar előtt példa lehet.

Megemlékezett az Antall-kormány első belügyminiszteréről, a veszprémi Horváth Balázsról, aki a Magyar Demokrata Fórum egyik alapítója volt, a párt megyei elnöke, s kezdeményezésére állítottak emléktáblát 1989-ben Brusznyai Árpád középiskolai tanárnak, az 1956-os forradalom kivégzett mártírjának. November 4-én hagyományosan tartanak ott megemlékezéseket.

A Kereszténydemokrata Néppárt veszprémi szervezete által szervezett megemlékezés hétfőn irodalmi műsorral, majd koszorúzással folytatódott, a Szózat és a Székely himnusz eléneklésével végződött Brusznyai Árpád emléktáblája előtt. Utána a bazilikában szentmise kezdődött.