Áldott, békés és boldog ünnepet kívánt Orbán Viktor miniszterelnök a hazai zsidóság képviselőihez hanuka alkalmából intézett üzenetében, amelyről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta pénteken az MTI-t.

MTI - Az üzenetben - amelyet a kormányfő a magyarországi zsidóság képviselőinek levélben is eljuttat - az áll: a magyar kormány nagyra értékeli azt a vallási és kulturális örökséget, amelyet a magyar zsidóság képvisel.

"Az ünnep alkalmából is biztosítom a hívő közösséget, minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy félelem nélkül ápolhassák vallási hagyományaikat, gyakorolhassák hitüket" - fogalmazott a - pénteken a vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozón tartózkodó - miniszterelnök, aki bízik abban, hogy a 2014-es holokauszt-emlékév "újabb lehetőséget teremt majd mindannyiunk számára a szembenézésre és a megbékélésre".

A hanuka az egyik legnagyobb zsidó ünnep. A nyolcnapos ünnepen a zsidóság arra emlékezik, hogy i. e. 165-ben az ellenség által megszentségtelenített jeruzsálemi templomot újra kellett szentelniük a zsidóknak.