Az Országgyűlés e heti, kétnapos ülésén új koncessziós eljárást vezethet be a kaszinóüzemeltetésre, emellett lefolytathatja a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosítások általános vitáját is.

MTI - A napirendjavaslat szerint a Ház ülése hétfőn 13 órakor az 1956-os forradalom és szabadságharc leveréséről szóló megemlékezéssel kezdődik. Ezt követően hangozhatnak el a napirend előtti felszólalások, amelyeket a szokásoknak megfelelően interpellációk, azonnali kérdések és kérdések követnek. Orbán Viktor miniszterelnök ezen az ülésnapon személyesen válaszol a hozzá intézett kérdésekre.

A képviselők a határozathozatalok idején dönthetnek a szociális és gyermekvédelmi intézmények állami átvételéről, majd módosíthatják a fogyasztóvédelmi törvényt.

Egy a kaszinóüzemeltetést érintő döntés is várható. Kormánypárti képviselők javaslatára a parlament úgy módosíthatja a szerencsejáték-törvényt, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter pályáztatás nélkül is odaítélhetne kaszinóüzemeltetésre vonatkozó koncessziókat a megbízhatónak ítélt szerencsejáték-szervezőknek. Az érintettek ebben az esetben a mindenkori koncessziós díj minimumánál lényegesen magasabb összeget kell fizetniük.

Kedden a 2014-es büdzsét megalapozó törvénymódosításokról kezdődik összesen több mint öt órásra tervezett általános vita.

A kormány költségvetési javaslata 2 százalék körüli GDP-növekedéssel, GDP-arányosan 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal és 2,4 százalékos inflációval számol. A kabinet várakozása szerint a fogyasztás 1,9 százalékkal, a reálkereset 2 százalékkal nőhet jövőre, míg az államadósság a GDP 76,9 százalékra csökken az idén év végén várható 77,4 százalékról.

Ugyancsak a második ülésnapon tárgyalhatják az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépésével összefüggő törvénymódosításokat.