A természettudományok és a műszaki tudományok iránt érdeklődő középiskolai, szakiskolai diákok és tanárok kutatómunkáját segíti az Út a tudományhoz projekt. Az összesen 27,3 millió forintos támogatásra november 25-ig lehet pályázni. A témában tájékoztató napot tartottak pénteken a fővárosban.

MTI - Csete György Eörs, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő igazgatója elmondta, hogy a pénteki programon segítséget szeretnének adni a köznevelés területén az intézményeknek, iskoláknak pályázatuk elkészítéséhez, azért is, hogy minél kevesebb hibás kérelem érkezne be. Eddig 146 ezer pályázatot kezeltek, ami 19 milliárd forint kihelyezését jelentette - tette hozzá.

A kiosztott háttéranyag szerint az Útravaló Ösztöndíjprogram keretében indított Út a tudományhoz projekt célcsoportja a természettudományok, a műszaki tudományok és a matematika iránt érdeklődő, legalább 10. évfolyamos középiskolai és szakiskolai tanulók és tanáraik. Cél a tanulók tehetséggondozása oly módon, hogy mentori támogatással kipróbálhassák magukat az egyéni és csoportos kutatásokban.

A program keretében egy tanár vezetésével legfeljebb öt diákból álló kutatócsoportok végezhetnek közös munkát a tanévben.

A legfeljebb 750 ezer forintos támogatásra a köznevelési intézmények pályázhatnak. A kutatásban résztvevő tanulók havi 3-5 ezer, a kutatásvezető mentor havi 7 ezer forintos ösztöndíjban részesülhet.