Elnöksége idején különleges helyzetet jelentett az, hogy az elmúlt időszakban a szervezet történetében először három kelet-európai nő vezette az UNESCO-t.

MTI - Bogyay Katalin közgyűlési elnök leköszönésével vette kezdetét kedden az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Általános Konferenciájának 37. ülésszaka.

A szervezet párizsi székházában rendezett ünnepélyes megnyitón jelen volt Martonyi János külügyminiszter is.

A közgyűlést a két évvel ezelőtt megválasztott elnök nyitotta meg, majd a hagyományoknak megfelelően leköszönt posztjáról.

Személyes hangvételű búcsúbeszédében Bogyay Katalin elmondta, hogy mandátuma két évében - a szervezet szellemiségének megfelelően - munkája legfőbb mozgatórugói a kulturális és a nyelvi sokszínűség, a biodiverzitás, a nőknek a konfliktusok megelőzésében és a békefolyamatok előremozdításában betöltött szerepe, valamint a kulturális, tudományos és sportkapcsolatoknak a békeépítés érdekében való felhasználása voltak.

Kiemelte, hogy valamennyi konfliktusos helyzetben a tárgyalófelek emberi méltóságának tiszteletben tartására ügyelt. Elnöksége idején különleges helyzetet jelentett az, hogy az elmúlt időszakban a szervezet történetében először három kelet-európai nő vezette az UNESCO-t. A szervezet főigazgatója ugyanis a bolgár Irina Bokova, a Végrehajtó Tanács élén pedig Eleonora Mitrofanova, Oroszország állandó UNESCO-képviselője állt - tette hozzá.

Bogyay Katalin búcsújának zárásaként a Budapest Bár adott rövid koncertet a 195 tagállam képviselőjének.

Magyarország állandó UNESCO-képviselőjének utódát a délutáni ülésen választják meg. A szervezet Végrehajtó Tanácsa Hao Ping kínai oktatási miniszterhelyettest terjeszti egyedüli jelöltként a plenáris ülés elé.

Bogyay Katalint 2011. október 25-én választották meg az UNESCO döntéshozó fórumának elnökévé. Megbízatása két évre szólt, nem járt külön honoráriummal. Bogyay Katalin elnökségi idejéhez hasonlóan továbbra is Magyarország UNESCO-nagykövete marad.

"Ez egy különösen sikeres elnöki időszak volt, annak ellenére, hogy az elmúlt két év nem volt könnyű az UNESCO életében" - hangsúlyozta az MTI-nek Párizsban Martonyi János.

A külügyminiszter utalt arra, hogy az UNESCO költségvetése a korábbi 607 millió dollárról (132 milliárd forintról) 22 százalékkal 507 millió dollárra (111 milliárd forintra) csökkent 2012-ben és 2013-ban azután, hogy a szervezet előző közgyűlésén, 2011. október 31-én teljes jogú tagjává választotta a Palesztin Hatóságot, és az Egyesült Államok ezt követően felfüggesztette a szervezet számára folyósított önkéntes hozzájárulást.

A külügyminiszter szerint Bogyay Katalin nagyon nagy politikai és diplomáciai érzékkel, kulturáltan, ügyesen, ragyogó emberismerettel látta el a feladatát.

Martonyi János elmondta: Magyarországnak nagyon fontos az UNESCO egyebek mellett a kulturális sokszínűség, az anyanyelv használata és az azon való oktatás szempontjából, valamint a romastratégia univerzális szempontjából.

A külügyminiszter hétfő este kétoldalú megbeszélést is folytatott Irina Bokovával, az UNESCO főigazgatójával, egyebek mellett a 2014-ben megrendezendő magyarországi holokauszt-emlékévről, amely felett a szervezet fővédnökséget vállalt. Ennek keretében a főigazgató áprilisban, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján Magyarországra látogat - közölte a külügyminiszter.

Az UNESCO Általános Konferenciája, azaz közgyűlése a szervezet legfőbb döntéshozó fóruma, amely kétévente ülésezik két héten át. A 195 tagország itt határoz a szervezet főbb programjairól, költségvetéséről, feladatai közé tartozik a Végrehajtó Tanács és a kormányközi bizottságok tagjainak megválasztása, valamint olyan évfordulókról is dönt a testület, mint a jelenleg is zajló Amrita Sher-Gil-év. Az elnök vezeti a közgyűlést, az ő feladata a pártatlanság és a szabályok betartatásának biztosítása, majd azt követően két éven át az UNESCO értékrendjének és filozófiájának képviselete a világban.