Újra egymásnak esett a baloldal. Debreczeni József rosszindulattal, destrukcióval vádolja az MSZP-t, az Együtt–PM-et, sőt a baloldali sajtót is, mert ultimátumként értelmezték a DK elnökének az ellenzéki tárgyalások sürgetésére vonatkozó szavait. Bajnai Gordon szerint viszont az hajtaná a Fidesz malmára a vizet, ha Gyurcsány Ferencről beszélne.


Árulkodó ez az „ultimátumozás”. Az MSZP, az Együtt és a baloldali sajtó részéről – írta Facebook-oldalán Debreczeni József annak fogadtatásáról, hogy Gyurcsány Ferenc múlt héten felszólította Bajnai Gordont és Mesterházy Attilát: december 10-ig kérjenek felhatalmazást pártjuk testületeiktől, hogy legalább a három nagy párt kezdjen tárgyalást a közös fellépésről. A Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke úgy véli, az „ultimátumhoz három dolog kell. 1. követelés, 2. határidő. 3. fenyegető szankció”, szerinte viszont Gyurcsány Ferenc egyikkel sem élt, csupán csatlakozott Bokros Lajos megegyező javaslatához. „Az az ultimátumozás, amit ebből Mesterházyék, Bajnaiék és a többiek csináltak, a fideszes kommunikációnak is dicsőségére vált volna” – írta Debreczeni.

Eközben Bajnai Gordon a Heti Válasznak adott interjújában arról beszélt, hogy nyáron bejegyzett pártja támogatásgyűjtése most kezdődik érdemben, a támogatásokról viszont csak nyáron, azaz a választások után számolnak el. Az Együtt–PM vezetője Gyurcsány Ferencről viszont nem volt hajlandó beszélni a lapnak, mert szerinte az a Fidesz malmára hajtaná a vizet. A DK elnöke eközben újabb videóval jelentkezett, szerinte Sukoró egy elszalasztott lehetőség, az ügyben folyó per vádlottait pedig nem büntetni, hanem kitüntetni kellene.

Nem vállalt felelősség. Másról sem szól Gordon élete, csak a felelősség elkerüléséről – írta Facebook-oldalán Kocsis Máté arról, hogy a bíróság elsőfokú döntése szerint megsértette Bajnai Gordon jó hírnevét azzal, hogy korábban összefüggésbe hozta az erőszakos székházbetöréssel. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint Bajnai „azt hazudja, hogy semmi köze sincs az ott történtekhez, és semmi köze sincs a Bajnai-gárdához. Ahogyan semmi köze nem volt a Hajdú-Bét botrányához, és ahogyan semmi köze nem volt a primitív szobordöntögetéshez sem”. Kocsis szerint Bajnai „jó hírneve” a közéletben már nem ezen múlik.

Ultimátum

A Demokratikus Koalíció vezetője korábban ultimátumot intézett Mesterházy Attilához és Bajnai Gordonhoz. A bukott miniszterelnök azt akarja, hogy december 10-éig az ellenzéki pártelnökök kérjenek felhatalmazást a sajáttestületeiktől, hogy legalább a három nagy párt, de ha lehet, az összes, amelyik ott volt október 23-án a színpadon, kezdjen tárgyalást a közös fellépésről. Ezt követően jöhetne a nagy közös lista összeállítása, a jelöltállítás, illetve egy, a kormánnyal szembeni árnyékkormány felállítása. Ismert, október 23-án éppen Gyurcsány „hackelte meg” a balliberális ünneplést a Műegyetem előtti rakparti szakaszon.

Gyurcsány ugyanakkor egy szót sem ejtett arról, hogy a széles körű balliberális összefogás érdekében ő maga visszalépne, pedig erre már többször egyértelmű felhívást kapott. Botka László MSZP-s választmányi elnök, Szeged polgármestere – nem először – azt mondta, nyitva áll az ajtó Gyurcsány pártja előtt egyetlen feltétellel: maga Gyurcsány Ferenc lépjen hátra.