Rogán Antal
Január első napjaira állítja össze a számításokkal alátámasztott javaslatát a harmadik rezsicsökkentésről a Rogán Antal vezette munkacsoport - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára, aki tagja a bizottságnak. Fónagy János szerint az biztosnak tűnik, hogy az áram és a gáz ismét olcsóbb lesz.

Az államtitkár azután nyilatkozott újságíróknak, hogy a Fidesz-KDNP-frakció hétfői ülésén Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője tájékoztatta a kormánypárti képviselőcsoport tagjait az elkövetkező hetek eseményeiről az újabb rezsicsökkentéssel kapcsolatban.

Fónagy János kifejtette: a Rogán Antal vezette munkacsoport - amelynek ő és Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa a tagja - január első napjaira, 10-e környékére állítja össze számításokkal alátámasztott javaslatát arról, milyen energiatípusokra vonatkozzon a harmadik rezsicsökkentés, mekkora legyen a mértéke és mikor lépjen hatályba. A bizottság előterjesztését január közepén tárgyalja meg a Fidesz-KDNP-frakció - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a Népszabadság szerint a most érvényes áram- és gáztarifák 12,5 százalékkal csökkenhetnek az újabb rezsicsökkentéssel, az államtitkár azt válaszolta, hogy számokról eddig nem volt szó.

Arra a kérdésre ugyanakkor, mi az, aminek biztosan csökkenhet az ára, Fónagy János azt válaszolta - megerősítve vasárnapi szavait -, hogy "ami a mai ismereteink szerint biztosnak tűnik, az a villamos energia és a gáz." Hozzáfűzte ugyanakkor, ez nem azt jelenti, hogy csak ezek lehetnek olcsóbbak.

A szolgáltatókkal való konzultációt firtató kérdésre közölte, egyeztetnek velük, a törvényben megkívánt mértékben feltétlenül.

Az NFM államtitkára egyúttal emlékeztetett, hogy éppen egy évvel ezelőtt született döntés a rezsicsökkentés elindításáról. A közüzemi díjak csökkentésével a mintegy négymillió magyar háztartás zsebében összesen 240 milliárd forinttal maradt több - mondta.

Szavai szerint ezzel bebizonyosodott, hogy nem igaz, amit a szocialisták éveken keresztül mondtak, vagyis hogy "nincs más, mint folyton emelni" az energiaárakat. Igenis lehet ezeket mérsékelni, lehet a magyar családok terheit csökkenteni - hangsúlyozta Fónagy János.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy a Fidesz dolgozik a harmadik rezsicsökkentésen.