Ma kezdődik az advent, a karácsonyra való lelki felkészülés négy vasárnapot felölelő időszaka. A templomokban országszerte advent első vasárnapjának liturgiáját tartják.
 

MTI - Budapesten a Szent István-bazilikánál Rogán Antal V. kerületi polgármester, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője mond köszöntőt.

Advent első vasárnapja alkalmából Szegeden Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök és Botka László szocialista polgármester gyújtja meg az első gyertyát a város óriási adventi koszorúján.

Ökumenikus istentisztelet keretében adventi üzenettel készülnek a történelmi egyházak vezetői és lelkipásztorai Egerben, ahol köszöntőt mond és az első gyertyát meggyújtja Habis László (Fidesz) polgármester.

Az adventi készület hagyománya a 4. századból ered, amikor a vízkeresztkor tartott keresztelések előtt háromhetes előkészületi időt tartottak. A következő században ez a várakozás átalakult: már a karácsonyra, Krisztus megszületésének ünnepére készültek lelkileg a keresztények az ünnepet megelőző hat héten keresztül, ebből rövidült le a négy vasárnapot átívelő adventi időszak.

A három lila és egy rózsaszín gyertyával feldíszített adventi koszorú hagyománya a közös karácsonyvárást segíti, nemcsak a templomban, hanem a családokban és más közösségekben is. A gyertyák színei szimbolikus jelentőséggel is bírnak: a lila a bűnbánatra, a rózsaszín az örömre utal.