A Központi Nyomozó Főügyészség úgy ítélte meg, hogy már nem veszélyeztetik a nyomozás érdekeit, ha nyilvánosságra hozzák a Vizoviczki-ügy korrupcióval gyanúsított főrendőreit leleplező videofelvételeket. Erről Simon Richárd, a nyomozó főügyészség helyettes szóvivője beszélt hétfő este a Duna Közbeszéd című műsorában.

MTI - A pestisracok.hu múlt csütörtökön írt arról, hogy az ügyészségtől megkapták a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkosszolgálati módszerekkel rögzített, a Vizoviczki-ügy korrupcióval gyanúsított főrendőreit leleplező videóját. Azt írták: a két tavalyi eseményt dokumentáló felvétel egyikén K. Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság volt főosztályvezetője arról biztosítja Vizoviczki László bizalmasát, V. Istvánt, hogy az általuk megbeszélt időpontban három konkurens szórakozóhelyen tartandó rendőrségi razziát személyesen vezeti majd, de a vállalkozó birodalmának főhadiszállására, a Hajógyári-szigetre nem mennek ellenőrizni. A másik felvételen a Nemzeti Nyomozó Iroda egykori osztályvezetője, H. Lajos rendőrségi szolgálati autójában - miközben korrupciós pénzekről beszélnek - V. Istvántól átvesz egy csomagot, amelyben a portál szerint hét és félmillió forint volt.

Az ügyészség helyettes szóvivője a Közbeszédben azt mondta, megítélése szerint a bíróságot nem szokták befolyásolni a médiában közreadott anyagok. Sajtóanyaguk már hónapokkal ezelőtt elkészült, és ezzel nem kívánták befolyásolni sem a tanúkat, sem a bíróságot. Mivel már jó ideje nem nyilatkoztak az ügyben, úgy döntöttek, hogy nyilvánosságra hozzák a felvételeket, mivel azok már nem befolyásolják a nyomozást, semmilyen veszélyforrást nem jelentenek.

A helyettes szóvivő elmondta, hogy az eredeti beszélgetés nagyjából egyórás. Úgy ítélték meg, hogy ez a média számára túl hosszú, ezért megkeresték azokat a részleteket, amelyek visszaadják az ügy lényegét, azt, hogy "nagyon komoly pénzekről, vesztegetésről, rendőrtisztek és V. László találkozásairól és befolyásáról szól ez az ügy".

A Vizoviczki László és társai elleni nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, és néhány hónappal később, májusban fogták el az első gyanúsítottakat, köztük rendőröket is.

A gyanú szerint Vizoviczki Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége volt. Neki dolgozott egy másik civil gyanúsított, V. István, akinek az volt a feladata, hogy ezek a szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, a konkurens szórakozóhelyeken viszont a rendőrök razziákat tartsanak. Az ügyben több akkori magas beosztású rendőrtiszt ellen is eljárás folyik.

Vizoviczki Lászlót idén május végén elengedték az előzetes letartóztatásból és házi őrizetbe helyezték.

A pestisracok.hu múlt kedden írta meg azt hogy, a Fővárosi Törvényszék lakhelyelhagyási tilalomra enyhítette a Vizoviczki-ügy öt fő gyanúsítottja elleni kényszerintézkedést. A bíróság indoklása szerint a gyanúsítottakat azért nem kell a szigorú házi őrizetben tartani, mert már nem várható, hogy veszélyeztetnék az eljárás sikerét vagy tanúkat akarnának befolyásolni, a szökés és elrejtőzés veszélye pedig a nyomkövető segítségével minimálisra csökkenthető.

A végzés nem jogerős, de végrehajtható - írták, így a rendőrségi korrupciós ügy szereplői kimozdulhatnak Budapest és Pest megye területén belül, a nyomkövetőt azonban viselniük kell.