Az MSZP a házbizottság csütörtöki ülésén kezdeményezi, hogy a parlament akár a házszabálytól eltérve, akár kivételes sürgős eljárásban már jövő héten döntsön a feltételezett áfacsalásokat feltáró vizsgálóbizottság létrehozásáról.

MTi - Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes keddi sajtótájékoztatóján elmondta: még délelőtt átadják a képviselőcsoport mind a 48 tagja által aláírt íveket az LMP-nek, és mivel az ökopárt is összegyűjtött harminc aláírást, megvan a vizsgálóbizottság felállításához kellő számú szignó.

Az MSZP ezért kezdeményezi, hogy a parlament még a téli szünet előtt, a jövő héten döntsön a vizsgálóbizottság megalakításáról. Hogy erre van lehetőség, az is bizonyítja, hogy az Országgyűlés a házszabálytól eltérve a pénteki beterjesztés és a hétfői vita után már kedden létrehozta az amerikai lehallgatási botrány magyarországi szálait feltáró vizsgálóbizottságot - fűzte hozzá.

Tóbiás József szerint azonban már hétfőn kiderült, hogy a parlamentben kik támogatják az ügy tisztázását, és kik menekülnek a felelősség elől. Ezt azzal magyarázta, hogy a kormánypárti képviselők nemcsak a vizsgálóbizottsági kezdeményezés aláírását utasították el, hanem leszavazták azt az MSZP-s határozati javaslatot is, amely a többi között kötelezte volna a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a Horváth András egykori tervezési koordinátor nyilatkozatai miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) egy hétvége elvégzett belső vizsgálatról készült jelentést, és haladéktalanul vizsgálja meg a kiemelt adózókkal kapcsolatban alkalmazott adóhatósági gyakorlatot.

A név szerinti szavazáson az MSZP mellett a Jobbik és az LMP képviselői is igennel szavaztak, a kormánypártiak azonban nemmel, így a Ház nem vette tárgysorozatba az indítványt.

Kérdésre válaszolva a szocialista politikus azt mondta, ha a kormányoldal a vizsgálóbizottság létrehozását is megakadályozza, akkor az utolsó lehetőség is elveszik arra, hogy az Országgyűlés tárja fel a NAV-ügyet.