Hetvenezer ösztöndíjhónap, 45 ezer egyéni pályázó, 816 résztvevő egyetemi vagy főiskolai tanszék, 16 ország - így összegezhető a húsz éve elindított Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogram (CEEPUS) mérlege.

MTI - A Tempus Közalapítvány MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint ez idő alatt az eredetileg öt országgal indult CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) kétségtelenül a legsikeresebb regionális felsőoktatási mobilitási programmá nőtte ki magát.

Mint írták, a CEEPUS oktatói és hallgatói mobilitások lebonyolítását, nyelvi- és szakmai kurzusok, nyári egyetemek, valamint hallgatói kirándulások szervezését, hosszú távú szakmai együttműködések kialakulását támogatja. Nem kétoldalú megállapodásokon alapszik, hanem hálózatokon, ily módon összetett kapcsolatrendszereket alakítva ki, sok esetben nem csupán az oktatás szférájával, hanem cégekkel, kutatóintézetekkel, önkormányzatokkal, civil szervezetekkel is.

A CEEPUS 2005-ben indult második szakaszától kezdve a program kiemelt figyelmet fordít a nemzetközi közös képzésekre, a 2011-től napjainkig is tartó harmadik szakasz pedig a közös doktori képzések jelentőségét hangsúlyozza, így nyújtva lehetőséget a részvevők számára a kreditmobilitáson túl a nemzetközi kutatási programokba való bekapcsolódásra is.

Magyarország a program révén főleg a szomszédos országokkal, Ausztriával, Csehországgal, Lengyelországgal, Romániával és Szlovákiával mélyítette el kapcsolatait, miután a Magyarországot érintő mobilitás közel háromnegyede ebben a régióban bonyolódott le.

A magyar koordinálású hálózatok egyedülálló módon összesen hét alkalommal nyerték el a kiválóságot jelző CEEPUS Miniszteri Díjat.

A harmadik szakaszában tartó program Magyarország mellett 15 állam intézményeit foglalja magába (Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Macedónia, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia).