A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli, hogy a Fővárosi Közgyűlés vizsgálja felül a taxirendeletet.

Ezt Arató Gergely, a párt fővárosi ügyvivője közölte vasárnap az MTI-vel. Szerinte a tavaly bevezetett taxirendelet összeomlással fenyegeti ezt a fontos közszolgáltatást, a "drasztikusan megemelt" viteldíjak visszaszorították a keresletet, a magasabb bevétel nagy része viszont a fuvarszervezőknél csapódik le, a taxik fóliázása pedig fölösleges kiadásokra kényszerítette a taxisokat.

Az ellenzéki politikus azt írta, a "túlbonyolított gumiparagrafusok" tág lehetőséget teremtettek a BKK részére, hogy büntesse a taxisokat és különböző díjakat szedjen be tőlük.

Az új rendszer általános elégedetlenséget váltott ki a taxisok körében, azzal egyedül csak néhány nagy, a sajtóhírek szerint Fidesz-közeli fuvarszervező cég elégett - írta a DK politikusa.

A DK azt is követeli, hogy független szakértők vizsgálják meg a taxisokat a figyelem megosztására kényszerítő, és ezzel sokak szerint a közlekedés biztonságát is veszélyeztető csendes címkiadási rendszer és az azóta történt taxis balesetek tapasztalatait.

2013. szeptember elseje óta új taxirendelet van érvényben Budapesten, ez - egyebek mellett - az addigi maximált helyett fix tarifát állapított meg, kötelezővé tette a bankkártya elfogadását, illetve a járműnek a taxiengedély meghosszabbításakor sárga színűnek kell lennie.

Forrás: MTI / polusonline.com