Ha kis lépésekkel is, de Heves megye elmozdult a holtpontról, "s ma már talán bízhatunk benne", hogy a korábbi időszakra jellemző kedvezőtlen, negatív folyamatok pozitív irányba fordulnak - közölte Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott az MTI-nek adott évértékelő interjújában.

Elmondta: a közigazgatás 2010-ben megkezdett nagyszabású átalakítása 2013. január 1-jével, a járások megjelenésével lépett új szakaszába. Heves megyében mind a hét járás "jól vizsgázott", mindegyik meg tudott felelni a követelményeknek.

Szavai szerint hasonló fontosságú volt a tankerületek megjelenése. Mint hangsúlyozta, minden felmerült probléma ellenére működőképes állapotban vannak a megye iskolái, a "finomhangolás" azonban még hátra van.

"Amikor mérlegre tesszük az esztendőt, szólni kell arról is, hogy az évet az 5000 lakos alatti önkormányzatok már adósság nélkül kezdhették meg. Ugyanakkor komoly segítséget jelentettek a megyénkbe áramló, 2012-höz képest érezhetően nagyobb támogatások, illetve küszöbön áll a teljes adósságkonszolidáció második üteme is" - mutatott rá.

"Ha pedig az egészségügyet nézzük, elmondhatjuk, hogy Heves megyében több mint 20 milliárd forintnyi forrás állt, áll rendelkezésre kórházaink, rendelőintézeteink felújítására, új egészségügyi központok létrehozására, ami - ha visszatekintünk a korábbi időszakra - szintén példa nélkülinek mondható" - emlékeztetett. "Úgy gondolom tehát, hogy a nagy ellátórendszerek átalakítása, új alapokra helyezése összességében kiegyensúlyozottan zajlott."

A kormánymegbízott elmondta: a gazdaságfejlesztés területén is sikerült előrébb lépnie a megyének, javultak a foglalkoztatási mutatók, és a gazdaság teljesítménye is kedvezőbb képet mutat. Jelentős beruházások indultak; ezek között említette Horváth László a Procter & Gamble gyöngyösi, a Jász-Plasztik nagyrédei, a ZF Lenksysteme maklári beruházását, továbbá a bélapátfalvi fapelletüzem létesítését. Szavai szerint a Pétervásárán, Hevesen és Bélapátfalván kialakított szabad vállalkozási zónák ugyancsak nagyban hozzájárultak a megye gazdasági életének élénkítéséhez.

Ezen lépések eredményeként a munkanélküliség is csökkent némiképp: míg 2012-ben 20 ezer 750-en voltak állás nélkül a megyében, addig 2013-ban 20 ezer 169-en.

"Sajnos volt olyan rendkívüli helyzet is, amely azonnali beavatkozást igényelt: az abasári vízmérgezés ügyét - az érintett hivatalok bevonásával és a kormányzat gyors, hathatós segítségével - azonban megfelelően tudtuk kezelni, sikerült elhárítani a közvetlen veszélyt. A több tízezer ember egészséges ivóvíz-ellátást fenyegető szennyezés végleges elhárítása, a felelősök felkutatása azonban még előttünk álló feladat" - idézte fel az elmúlt évek legsúlyosabb környezetszennyezési ügyét a kormánymegbízott.

A kormányhivatalra 2014-ben váró feladatok közül Horváth László a kormányablak-hálózat kialakításának folytatását, illetve a kormány által kiemelt jelentőségűnek minősített beruházások segítését emelte ki. Ez utóbbi körbe tartozik például a visontai búzafeldolgozó gyár létesítése, és Bélapátfalvára is terveznek egy jelentősebb munkahelyteremtő beruházást, amelyeket még ebben a kormányzati ciklusban tető alá szeretnének hozni.

Forrás: MTI