Az MSZP szerint a kormány tudatosan egymással szembe fordítja a művészeket, a kulturális élet ezért megosztottabb, mint a rendszerváltás óta bármikor.

Hiller István szocialista politikus, volt oktatási és kulturális miniszter szerdán, a magyar kultúra napján azt mondta: a kulturális élet megosztottsága nem belülről fakad, a kormány okozza, tudatosan szembeállítva egymással a művészeket. Véleménye szerint az Orbán-kormány nem kulturális, hanem hatalmi politikát folytat.

Ennek szimbóluma a Műcsarnok, amely több mint egy évszázadon át "a kortárs művészet szentélye" volt úgy, hogy soha egyetlen kormány sem akarta egy irányzatnak, platformnak, csoportnak adni a felügyeletét - fejtette ki. Ezzel szemben az Orbán-kormány egy politikai nézetazonosságon alapuló művészközösség, a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába adta a Műcsarnokot - folytatta Hiller István.

Az intézmény épülete előtt tartott sajtótájékoztatón azt ígérte: ha a baloldali összefogás pártjai győznek a választáson, visszavonják ezt a rossz döntést, és a Műcsarnok ismét a teljes kortárs művészeti élet kiállítóhelye lesz.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy a kultutális ügyek több minisztériumhoz és kormánybiztoshoz tartoznak, a kulturális államtitkárság pedig gyenge, nem tudja érvényesíteni akaratát. Azt mondta: választási győzelmük esetén ezen is változtatni fognak, és helyreállítják a kulturális politika tekintélyét a kormányon belül.