Az MSZP szerint nem történt gazdaságpolitikai fordulat 2013-ban: a kis mértékű növekedés csak a járműgyártásnak és a szerencsés évet záró mezőgazdaságnak köszönhető.

Tukacs István, a szocialisták szakpolitikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar gazdaság teljesítménye az előző kormányok alatt idetelepülő autógyártóktól és az időjárástól függ.

Szerinte indokolatlan a Fidesz sikerpropagandája, nem történt gazdaságpolitikai fordulat, a magyar gazdaság versenyképessége jelentősen romlott az elmúlt években, és még nagyobb a visszaesés az innovációs rangsorokban.

Az MSZP-s politikus arról is beszélt, hogy a Fidesz gazdaság- és társadalompolitikája elsősorban a szegényeknek, a munkanélkülieknek és a hátrányos helyzetű, elmaradott térségekben élőknek ártott.

A szocialista párt ezzel szemben védelmet ígér nekik - jelentette ki. Terveikről azt mondta, igazságos személyijövedelemadó-rendszert vezetnének be, felülvizsgálnák a különadókat és kivezetnék a gazdasági növekedést gátló terheket.

Elmondta, arra számít, hogy mind az adókulcsok számáról, mind a sávokról könnyen megállapodnak a szövetségeseikkel. Az MTI kérdésére hozzátette: ennek még a parlamenti választás előtt meg kell történnie, részint azért, hogy az ellenzéki összefogásban részt vevő pártok ugyanazt mondják a kampányban, részint hogy az emberek pontosan tudják, mit jelent nekik számszerűen a baloldal által javasolt progresszív adózás.

Tukacs István több kérdést is kapott a paksi atomerőmű bővítéséről. Azt mondta: a kormány banánköztársaságokban megszokott járt el, amikor Orbán Viktor Oroszországban "alkut kötött egy négyezer milliárdos üzlet ügyében, amiről senki sem tud semmit". Hozzátette: bár a kormány a parlament elé terjeszti a megállapodást, az Országgyűlés nincs valódi döntés helyzetben, ehhez az kellett volna, hogy az aláírás előtt kérjék ki a képviselők véleményét, ismertetve velük a hatástanulmányokat, az orosz hitel feltételeit, a várható biztonsági előírásokat és azt, hogy az új blokkok építése hogyan befolyásolja az áram árát.

Megerősítette: az MSZP szakmai és társadalmi vitát tart szükségesnek a paksi erőmű bővítéséről, és a végső döntést egy népszavazásra bíznák.

Forrás: MTI/polusonline.com