Már elérhetők az interneten az Első Világháborús Centenárium Emlékbizottság pályázatai - közölte a pályázat meghirdetéséért és koordinálásáért felelős XX. Század Intézet csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázatok keretében mód nyílik tudományos művek megjelentetésére, első világháborús emlékművek helyreállítására, tudományos és kulturális rendezvények, művészeti tevékenységek megvalósítására, valamint játék- és dokumentumfilmek forgatókönyveinek megalkotására. Az emlékbizottság a fiatalok által kedvelt tematikus számítógépes játékprogramok elkészítésére is forrást kíván teremteni.

A 2014-től 2020-ig tartó programsorozat célja, hogy a huszadik század egyik legfontosabb, a magyar és az egyetemes történelmet is meghatározó eseményét helyezze új megvilágításba. "A centenárium lehetőség és kötelesség egyben, hiszen miközben a hajdani összecsapás szembenálló feleinek érték- és érdek-ellentétei az egész huszadik századot meghatározták, a "nagy háború" széles körben elterjedt narratíváját máig torzítja a "vesztesek-győztesek" hamis ellentétpárja, valamint a totális diktatúrák ideológiai utórezgése" - hangsúlyozta a XX. Század Intézet, hozzátéve: "itt az idő, hogy újragondoljuk mindazt, ami akkor történt!".


Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek adott, január 2-án megjelent interjújában elmondta: a kormány Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság néven felállította azt a testületet, amelynek feladata a magyarországi megemlékezések koncepciójának, és az első világháborút, a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és áldozatoknak emléket állító programsorozat részletes tervének kidolgozása.

Az emlékbizottság a központi projektek mellett a civil szervezetek és az önkormányzatok számára is meg kívánja adni a lehetőséget a méltó megemlékezésre, ezért 2014 januárjától pályázatokat hirdetnek. A méltó megemlékezésre több száz millió forintot különített el a kabinet - jelezte az államtitkár.

Forrás: MTI/polusonline.com