Az Európai Unió működésének elmagyarázását tartják egyik legfontosabb feladatuknak újonnan megválasztott baloldali magyar európai parlamenti (EP-) képviselők, egyúttal közelebb kívánják hozni az EU-t az emberekhez.


A Friedrich Ebert Alapítvány és a Policy Solutions politikai elemző intézet szervezésében az Európai Unió jövőjéről tartott pénteki nemzetközi konferencián Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője kiemelte: a több Európában, egyúttal a több decentralizációban hisz. Azért fontos a több Európa, a stabil és biztonságos Európa, mert látható, mi történik, ha a politika "kétharmadot kapva bármit megtesz", társadalmi csoportokat összeugraszt - mondta.

A szocialista politikus szerint igaz, hogy az MSZP, a magyar baloldal és teljes társadalmi környezete "közös hibája", hogy a Jobbik ennyire megerősödött. Ezért erős baloldali politika kell, szükség van Magyarországon a valódi szociáldemokrata baloldali politikára - vélekedett.

Ujhelyi István azt mondta, EP-képviselőként feladatának tekinti, hogy a hétköznapi emberek akaratát jelenítse meg az EP-ben és a polgároknak megmagyarázza, miről szól Európa.

Arra is kitért, hogy a baloldali pártoknak ki kell egészíteniük egymást, és itthon is jól kell látszódnia, hogy így jelenítik meg az európai értékeket.

Niedermüller Péter, a DK EP-képviselője hangsúlyozta: több jogosítványt kell adni az uniónak. Nem érdemes Európát és a nemzetet egymással szembeállítani, nem lehet olyan nemzeti érdeke Magyarországnak, amely ellentétes lenne az európai értékekkel, normákkal - közölte. Alapvető tévedésnek nevezte, hogy nemzeti érdek lenne a folyamatos szabadságharc Európával.

Úgy látja, fontos kérdés, hogyan tudják az európai politikával elérni, hogy az emberek életminősége javuljon, hogyan éreztethetik velük, hogy az európai politika hatással van az életükre. Ha ez nem sikerül, akkor az emberek Európa iránti érdeklődése nem erősödik. Márpedig az európai politikának a polgárok részvételén kellene alapulnia - magyarázta.

Niedermüller Péter kiemelte: Európa nagy részén hasonlók, bár eltérő súlyúak a problémák, a társadalmi különbségek fokozódása az egyik legnagyobb gond. Olyan politikára van szükség az unióban, amely hozzájárulhat e különbségek mérsékléséhez - mondta.

Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője arról beszélt: a nemzetállamok politikusai a végtelenségig törekedhetnek arra, hogy áthárítsák a felelősséget az unióra, vagyis a sikert a saját teljesítményükként könyveljék el, a kudarcot pedig az uniós intézményeket okolják. Demokratikus visszacsatolás hiányában ezt megtehetik, és ezen csak az átláthatóság segít - vélekedett.

Kifejtette: az EU intézményrendszere nem sokkal bonyolultabb, mint egy tagállam intézményrendszere, de a demokratikus visszacsatolás hiánya és a döntéshozatali mechanizmusa miatt átláthatatlan a működése. Ezen azonban lehet segíteni, ezért fontos feladat az intézmények átláthatóbbá tétele - mondta.

Jávor Benedek, az Együtt-PM EP-képviselője kiemelte: minden közösség vizsgálatakor az a kérdés, mennyire képes választ adni azokra a kihívásokra, amelyekkel a közösség szembenéz. Az EU esetében az is fontos, vannak-e a olyan feladatok, amelyekre hatékony választ a nemzetek feletti szinten lehet adni - tette hozzá.

Véleménye szerint a globalizálódó világban sok kérdésre csak ezen a szinten lehet választ adni. Ugyanakkor vannak olyan kihívások is, amelyeknek tagállami vagy regionális szinten lehet hatékonyan megfelelni, tehát jól kell meghatározni, hogy mikor melyik az optimális szint - közölte. 

A konferencia célja, hogy megvizsgálják a 2014-es EP-választások hatását Magyarország és az Európa Unió jövőjére. A szervezők szerint mivel az elmúlt évek legfontosabb folyamata az euroszkeptikusok és a populisták megerősödése, elsősorban azzal foglalkoznak, hogy ez a folyamat hogyan hat Magyarországra és az integrációra.