Az LMP szerint a Fidesznek nem érdeke, hogy a magyar gazdaságban a közpénzek környékéről "eltűnjenek az offshore-lovagok".


Schiffer András frakcióvezető azt követően beszélt erről újságíróknak, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága keddi ülésén elutasította azon törvényjavaslatuk tárgysorozatba vételét, amellyel azt kívánták elérni, hogy az offshore vállalkozásokat kizárják a közpénzek felhasználásából.

Az LMP társelnöke emlékeztetett: indítványuk megtiltaná az állami, önkormányzati szerveknek, köztulajdonban lévő cégeknek, hogy offshore vállalatokkal szerződjenek, illetve, hogy ilyen cégek uniós támogatást kaphassanak. A köztulajdonban lévő cégek szerződései csak akkor léphetnének életbe, ha azokat nyilvánosságra hozzák.

A törvényjavaslat célja a Magyarországra a rendszerváltás idején "ráállított pénzszivattyú" elzárása, illetve az, hogy a nyilvánosság fékezze a korrupciót - összegzett Schiffer András, aki szerint a rendszerváltás óta a magyar államadósság két és félszeresét pumpálták ki offshore paradicsomokba.