A Jobbik szerint felháborító, hogy a magyar fél a keddi, belgrádi magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozón sem szabott feltételeket Szerbia EU-csatlakozásának támogatásához.


Szávay István, a párt alelnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a délvidéki magyar közösség helyzetével kapcsolatban egyetlen konkrét magyar kérés sem hangzott el, és egy konkrét szerb vállalás sem született a keddi csúcstalálkozón.

Az országgyűlési képviselő szerint ez azzal magyarázható, hogy a magyar kormány számára sokkal fontosabbak a gazdasági szempontok, mint a délvidéki magyar autonómia kiharcolása, a magyar közösség egy részét "a mai napig kollektív háborús bűnösséggel sújtó jogszabályok" eltörlése, a magyarverések megszüntetése vagy a még börtönben lévő temerini fiúk szabadon bocsátása.

A keddi belgrádi magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozón részt vett Orbán Viktor miniszterelnök mellett Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Orbán Viktor tárgyalt Tomislav Nikolic köztársasági elnökkel és Aleksandar Vucic miniszterelnökkel; a csúcstalálkozón több kétoldalú megállapodást is aláírtak.