Magyarország csak akkor lehet sikeres ország, ha felismeri, hogy minden baj forrása a szabadság hiánya - mondta Pataki Márton, az Együtt országos politikai tanácsának alelnöke csütörtökön az Együtt-PM budapesti, a Bem-szobornál tartott október 23-ai megemlékezésén.

Az esemény elején Szigetvári Viktor az Együtt-PM ügyvezető társelnöke azt közölte, hogy október 23-án országszerte nyolcvan-száz helyszínen koszorúznak önkormányzati képviselőik, független polgármesterként dolgozó párttagjaik. Bejelentette: a párt központi eseményén ifjúsági szervezetük fiataljai, Pataki Márton, az országos politikai tanács alelnöke és Barabás Richárd XI. kerületi önkormányzati képviselő mond beszédet.

Pataki Márton arról beszélt, hogy amelyik ország nem szabad, megállíthatatlanul halad a kudarc és az elszegényedés felé. Hozzátette: Magyarország még felemelheti önmagát, de csak akkor, ha kivívja saját szabadságát, ha nem engedi a mohó és igazságtalan hatalomnak, hogy milliók érvényesülését és életlehetőségét korlátozza.

A politikus úgy fogalmazott: a magyarok szeretik a szabadságot és ha kell, harcba is szállnak érte. Az elődök is így tettek, 1956. október 23-án összefogtak, hogy együtt szálljanak szembe az elnyomó kommunista hatalommal, megértették egymás problémáit és azok közös gyökerét, a szabadság hiányát - mondta.

1956 arra tanít, hogy bátran tartsunk ki az elveink mellett, amikor nehéz döntés előtt állunk, akkor ne a könnyű, hanem a helyes utat válasszuk - hangsúlyozta. Hozzátette: az igazságért harcolni általában nehéz és fájdalmas, de az '56-os ősök emléke mégis erre kötelez mindenkit, az igazi hősök az elnyomás idején születnek. Arra is tanít 1956, hogy eljött a cselekvés ideje, és cselekedni csak együtt, közösséget építve lehet. Az elnyomó rendszerek megszokták, hogy a félelem az emberekbe fojtja véleményüket, ezért rettegnek a szabadon gondolkodó, autonóm, erős közösségektől - mondta.

Barabás Richárd arról beszélt, hogy október 23. sokak számára "kötelező körré" vált, amelyet "le kell tudni". Az idei választások lezárulta viszont lehetővé teszi, hogy ne az "aktuális, ki kivel fog össze című bábjátékra összpontosítsunk", hanem arra, amiről az ünnep szól - állapította meg.

A rendszerváltozás óta soha nem volt még ennyire velünk élő október 23., mert még soha nem volt "annyira totális a gátlástalan hatalom, mint ma" - mondta. Úgy fogalmazott: huszonöt éve Orbán Viktor fiatal demokrataként eltemette '56 mártírját, Nagy Imrét, ma pedig "disznófejű nagyúrként" eltemeti mindazt, amiért '56 hősei küzdöttek. Eltemeti a szabadságot, rátelepszik az élet minden zugára, be akarja tömni az emberek száját, koporsóba fektetné az önkény elleni lázadást és még az internetet is lekapcsolná, ha tehetné. De nem teheti, mert még a kétharmad sem küzdhet meg '56 szellemével, a szabadság szellemével - jelentette ki.

Véleménye szerint október 23. a szembenézésről is szól. Nyíltan ki kell mondani - tette hozzá az önkormányzati képviselő -, hogy a baloldal ma válságban van, elvesztette az emberek bizalmát, nem mutat irányt, nem ad oltalmat. A baloldal történelmében egy korszak lezárult, a "régi baloldal elhasználódott, megalkuvó és hazug politikusai elbuktak, és soha nem fogják legyőzni Orbán Viktor rendszerét" - emelte ki.

Hangsúlyozta: aki ma az országot meg akarja menteni, nem lehet Kádár János örököse. Az lesz hiteles új baloldali, akinek a szolidaritás nem csak egy címke, aki hisz a modernitásban, de tiszteli a hagyományt, aki elkötelezett a fejlődés mellett, de látja, hogy a Föld erőforrásai nem végtelenek - sorolta. 

Álláspontját úgy összegezte: az lesz hiteles új baloldali, aki képes a hazáját szívből szeretni, aki hisz a szelíd ellenállás erejében, nem kacérkodik a Jobbik rendpártiságával, nem nézi el a rasszizmust és akinél a mutyinak nincs pártállása. A mintegy ötven ember előtt elmondott beszédek alatt az Együtt-PM-nek a szónokok mögött álló tagjai két magyar és egy európai uniós zászlót tartottak. A megemlékezés befejezéseként a politikusok saját koszorújukat a Bem szobor már koszorúkkal borított talapzata elé helyezték.