Kézikönyvet készített a Belügyminisztérium az önkormányzati szereplők számára.

Pogácsás Tibor, a tárca önkormányzati államtitkára a Nagy Önkormányzati Kézikönyv címet viselő kötet szerdai bemutatásán arról beszélt: a szakterület az elmúlt 24 évben sokat változott, össze kellett csiszolni a kormány és az önkormányzatok működését, kialakítani az embereknek nyújtott szolgáltatások, ellátások rendszerét.

A most kiadott kalauz egyebek mellett jogi, szakmai támpontokat ad az önkormányzati szférának és a polgármesterek képzésének alapja lesz - tette hozzá. Az államtitkár szavai szerint a képzések minden megyében elérhetőek lesznek majd a kormányhivatalokon keresztül.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára - korábbi önkormányzati államtitkár - azt mondta: a kötet gyakorlati példákat bemutatva ad ismeretet az önkormányzati vezetőknek, képviselőknek a helyi hatalomgyakorlás fejlődésének történetéről, az előző rendszer működéséről, a nemzetközi gyakorlatokról és a hatályos önkormányzati törvényről.

Az államtitkár felidézte a közjogi rendszer átalakításának főbb elemeit, s kiemelte a települési önkormányzatok önállóságának megőrzését, valamint az intézményrendszer módosításait, amelyben optimalizálták a közszolgáltatások ellátását. A reformok fontos céljának nevezte, hogy a feladatok és hatáskörök igazodjanak a települések méretéhez, gazdasági teljesítőképességéhez, s ugyanolyan szolgáltatási színvonalban részesüljenek.

Tállai András kiemelte azt is, hogy az állam több mint 1400 milliárd forint adósságot vett át a településektől, mentőövet dobva a szektornak. Hosszú távon azonban nem külső segítségre, hanem felelős, fenntartható gazdálkodásra kell alapozni - jegyezte meg, kifejtve: ennek eszköze a feladatfinanszírozás, amelynek alakításában vannak még teendők. Az államtitkár egyúttal méltatta a stabilitási törvényt is, jelezve, hogy az gátat szab az önkormányzatok újbóli eladósodásának.

Szentkirályi Szász Krisztina, a kézikönyvet kiadó Nemzeti Közszolgálati és Tankönyvkiadó Zrt. vezérigazgatója röviden ismertette a kiadó portfólióját, fontosnak nevezve annak dokumentálását, hogy mi történik egy-egy ágazatban. Elmondta, hogy a könyvet a Belügyminisztérium korábbi államtitkárával és helyettes államtitkárával készítették, s széles körben fogják terjeszteni, így például könyvesboltokban is elérhető lesz.