Megállapította a múlt vasárnapi országos nemzetiségi választás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén.

A nemzetiségi választópolgárok október 12-én - a korábbi évektől eltérően - egyszerre választották meg a települési, megyei és országos önkormányzatok tagjait. A települési választáson képviselő-jelöltekre szavazhattak, a területi és országos választáson pedig nemzetiségi szervezetek által állított listákra.

A települési választások eredményét a helyi választási bizottságok állapították meg. A területi választás eredményét a területi választási bizottság állapította meg a helyi választási bizottságoktól beérkezett jegyzőkönyvek és a szállítóborítékban érkezett szavazatok összeszámlálása után. A területi választási bizottság az egyes nemzetiségek esetében az országos választás területi eredményéről is kiállították a jegyzőkönyveket.

Az NVB a jegyzőkönyvek elleni jogorvoslati határidő letelte után, szerdán állapíthatta meg a nemzetségek országos választásának eredményét.

Az országos listák a rájuk leadott szavazatok arányában szereztek mandátumot. Nem szerezhetett mandátumot az a lista, amely a leadott az érvényes szavazatok legalább öt százalékát - közös lista esetén legalább tíz százalékát, kettőnél több nemzetiségi szervezet által állított közös lista esetén legalább tizenöt százalékát - nem érte el.

Az NVB szerdai határozatában nemzetiségenként külön állapította meg a választás eredményét, az egyes listák által szerzett mandátumok számát.

Eszerint a bolgár országos önkormányzat mind a 15 tagja - mivel csak ez a szervezet állított országos listát - a Magyarországi Bolgárok Egyesületének listájáról szerzett mandátumot.

A görög országos önkormányzatban 9 képviselője van a Magyarországi Görögök Kulturális Egyesület, a Görög Ifjúsági Egyesület, a "Kariatidák" Görög-Magyar Nők Kulturális Egyesülete és a Helidonaki Görög Hagyományőrző Egyesület közös listájának, 6 pedig a Hellasz Görög-Magyar Kulturális (Közhasznú) Egyesület listájának.

A horvát országos önkormányzatban 15 tag a Magyarországi Horvátok Szövetségének listájáról, 8 pedig a Magyarországi Grádistyei Horvátok Egyesülete, az Országos Magyar-Horvát Baráti Társaság és a Muramenti Horvátok Egyesülete közös listájáról szerzett mandátumot.

A lengyel országos önkormányzatban 8-an szereztek mandátumot a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület listájáról, 3-an a Polonia Nova Közhasznú Kulturális Egyesület listájáról, 2-2 en pedig a Magyar-Lengyel Pilsudski Történelmi Társaság illetve a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete listájáról.

A német országos önkormányzat mind a 39 tagja Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület listájáról szerzett mandátumot, mivel csak ez az egy jelölőszervezet állított országos listát.

Az örmény országos önkormányzatban 8 mandátumot szerzett az Arménia Népe Kulturális Egyesület, Kilikia Kulturális Egyesület, Örmény Ifjúsági Egyesület közös listája és 7 mandátumot az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület.

A roma országos önkormányzatban 29 képviselő jutott mandátumhoz a "Lungo Drom" Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség listájáról, 6 a Roma Polgárjogi Tömörülés listájáról, 6 az MCF a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma listájáról, 6 pedig a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete listájáról.

A román országos önkormányzatban 7-en az "Összefogás a Magyarországi Románokért" Egyesület listájáról szereztek mandátumot, 6-an a Méhkeréki Románok Egyesületének listájáról, 2 képviselő pedig a Budapesti Román Egyesület listájáról jutott a testületbe.

A ruszin országos önkormányzatban 7 képviselő a Magyarországi Ruszinok /Rutének/ Országos Szövetsége listájáról jutott mandátumhoz, 4 a "Rukisösz" A Ruszin Kisebbségi Összefogás Közhasznú Egyesület listájáról, 2 az Európai Uniós Ruszin Integrációért Közhasznú Egyesület listájáról, 1-1 pedig a Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület valamint a Ruszin Kulturális Egyesület listáiról.

A szerb országos önkormányzat mind a 15 tagja a Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesület, Pécs-Baranyai Szerb Egyesület, Srpski Forum Egyesület, Szegedi Helyi Szerb Közösség, Szentendrei Szerb Klub Kulturális Egyesület közös listájáról jutott mandátumhoz, az országos nemzetségi választáson csak ez az egy lista indult.

A szlovák országos önkormányzat 16 tagja a Magyarországi Szlovák Szervezetek Uniója-Szövetsége, Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Szervezet közös listájáról szerzett mandátumot, 7 pedig az Identita Szlovák Egyesület listájáról.

A szlovén országos önkormányzat mind a 15 tagja a Magyarországi Szlovének Szövetsége listájáról jutott a testületbe, mivel csak ez az egy lista indult az országos választáson.

Az ukrán országos önkormányzat mind a 15 tagja a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület listájáról került a testületbe, az ukrán kisebbségnél is csak egy országos lista indult a választáson.