Az MSZP országos elnöksége arra kötelezi Szanyi Tibort, a párt európai parlamenti(EP-) képviselőjét, hogy a gój motorosok utaztatására elköltött teljes összeget fizesse vissza. Ezt a testület szerdán közleményben tudatta az MTI-vel.


A szocialisták vezető testülete állásfoglalásban határolódott el "Szanyi Tibor ostoba, meggondolatlan, erkölcsileg vállalhatatlan cselekedeteitől, amelyek súlyos károkat okoztak a párt politikai közösségének". Az elnökség szerint az EP-képviselőt nem mentesíti a következmények alól az, hogy a nap folyamán bocsánatot kért. A bocsánatkérést az országos elnökség szükséges és helyes lépésnek tartja - tették hozzá.

Az állásfoglalásban arra is figyelmeztetik Szanyi Tibort, hogy a kritikus újságírással szemben sem fogalmazhat meg sértő véleményt. Mint írták, az elnökség elvárja, hogy "Szanyi Tibor a jövőben fegyelmezze magát, és semmi olyat ne tegyen, amely ellentétes az általunk közösen vallott értékekkel". Ellenkező esetben Szanyi Tibor nem számíthat az MSZP közösségének toleranciájára - hangsúlyozták.

Az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsa délelőtt figyelmeztetésben részesítette Szanyi Tibort a gój motorosok brüsszeli meghívása miatt. Jelezték ugyanakkor: Szanyi Tibor nem sértette meg szándékosan a pártalapszabályt, ezért fegyelmi vétséget nem követett el. Ezután foglalkozott az MSZP országos elnöksége is a képviselő ügyével.

Szanyi Tibor szerda reggel megkövette mindazokat, akik "érzékenységéhez óvatlanul" közelített. Sajtónyilatkozatában a DK kezdeményezéséről, hogy váltsák le az MSZP-DK EP-delegációjának éléről, azt közölte, "teljességgel nyitott" bármilyen újratárgyalásra, de szerinte ez csak úgy lehetséges, ha ki-ki visszaadja az ő vezetésével szerzett tisztségeit. 

Az Index szeptember végén számolt be arról, hogy az MSZP EP-képviselője Brüsszelben látta vendégül a gój motorosokat, mert elbukott egy, az áprilisi parlamenti választásokkal kapcsolatos fogadást.

Az MSZP-s politikus szeptember 30-án az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, nem lát kivetnivalót abban, hogy meghívta Brüsszelbe, majd uniós képviselői költségkeretéből vendégül látta a Gój Motorosok Egyesület néhány tagját. Szanyi Tibor elmondta, hogy bár valóban elvesztett egy fogadást a motorosok elnökével szemben, a meghívás civilként és családoknak szólt. A csoport 12 fős volt.

Az eset után Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese jelezte, hogy fegyelmi eljárás elé nézhet az EP-képviselő. A DK pedig azt kérte az MSZP-től, hogy váltsák le Szanyi Tibort az MSZP-DK közös EP-delegációjának éléről. Később Szanyi egy brüsszeli sajtótájékoztatón is kapott erről az ügyről kérdéseket, amelyekre válaszolva "patkányújságírásról" beszélt.