Balogh Béla jelenlegi vezető és Kovács Balázs, a kecskeméti Mercedes-gyár üzemi tanácsának elnöke pályázik a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöki posztjára - hangzott el a november 28-29-i kongresszust megelőző győri térségi jelölőgyűlés előtt tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Az MTI kérdésére Balogh Béla azt mondta, hogy arculatában, szellemiségében megújult, létszámában erősebb tömörülést ígér a következő ötéves ciklus végére.

Megjegyezte, csak 23 százalékos a szervezettségük, így jelentősek a tartalékaik, különösen, hogy ez a mutató épp a gyorsan fejlődő gép- és járműipar területén alacsonyabb. Kiemelte: az elmúlt fél évtized során több, a szakszervezeteket hátrányosan érintő törvényi változás lépett életbe, ami gátolta programjuk időarányos megvalósítását.

Ugyanakkor az ágazati tömörülések közötti elsőség megtartása mellett fontosnak nevezte, hogy az eltérő helyzetű térségekben dolgozó érdekképviseletek a szolidaritás elvét erősítve működjenek együtt, a fiatalokkal pedig szerettessék meg a szakszervezeti tagság intézményét, valamint azt, hogy képzésekkel segítsék helyi vezetőik hatékonyabb részvételét a kollektív szerződésről szóló és a bártárgyalásokon.

Versenytársa, Kovács Balázs szerint nem irreális a 30 százalékos szervezettség, és a tízezer fős bővülés egyik jelentős tényezője lehet, ha sikerül megállapodniuk a győri Audi-gyár mintegy hétezer tagot tömörítő, jelenleg független érdekképviseletével.

Legfőbb feladatként a Vasasok társadalomban betöltött szerepének erősítését nevezte, hangsúlyozva: miközben a dolgozók egyetlen támasza a szakszervezet, fontos kérdésekben "jelenleg még nem tudunk olyan válaszokat adni a munkavállalóknak, amelyekre szükségük lenne".

A valós érdekvédelem és a szükséges szolgáltatások nyújtása mellett a belső tájékoztatás rendszerének javítását és az összetartozást erősítő programok bővítését jelölte meg célként Kovács Balázs, aki fiatalos, lendületes, demokratikus és átlátható szervezetet ígért.