A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint a dohány- és alkoholkereskedelem újabb átalakítása azt mutatja, hogy a kormány "oligarchaérdekeket szolgáló" törvényhozást folytat - erről a független Varju László beszélt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A DK elnökségi tagja úgy fogalmazott: miközben a kormány arról beszél, hogy javítani szeretné a kis és közepes vállalkozások helyzetét, "a saját barátait hozza helyzetbe."

Felhívta a figyelmet, hogy az újabb trafiktörvény elfogadásától és hatályba lépésétől kezdve a kiskereskedők csak állami, vagy koncessziós szerződéssel feljogosított - dohány-kiskereskedelmi ellátó társaságtól vásárolhatnak dohánytermékeket. A politikus azt mondta, kíváncsiak arra, hogy melyik lehet majd ez az egy cég.

Arra is kitért, hogy eközben elindul a "nemzeti italmutyi" is, miután szerdán az Országgyűlés egy a zárószavazás előtti döntéssel felülírta az adócsomag összegző módosító javaslatát, így az abban foglaltakkal ellentétben mégsem sávos, hanem egységesen 150 millió forint lesz a jövedéki biztosíték összege az alkoholtermék, a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermék esetén.

A tevékenység végzéséhez szükséges letétet hétszeresére emelése az a kormányzati szándékot mutatja, hogy öt-hat cég maradjon a piacon - folytatta. Hozzátette: a többi vállalkozást pedig "irgalmatlanul és gondolkodás nélkül" tönkreteszik, miközben ezzel több száz munkahelyet sodornak veszélybe - jelentette ki.