Határozathozatalokkal folytatta munkáját az Országgyűlés kedd reggel. A képviselők, az utolsó pillanatokban is módosításokat végrehajtva véglegesítették a jövő évi adóváltoztatásokat, valamint tényleges vétójogot biztosítottak a főpolgármesternek és negyven év után hivatalból induló kegyelmi eljárást vezettek be a tényleges életfogytig tartó büntetésüket töltő elítélteknek.

Kötelező kegyelmi eljárást kaphatnak a tényleges életfogytiglanra ítéltek

A parlament több ponton módosította a 2013-ban elfogadott büntetés-végrehajtási kódexet, a változtatások egyikeként pedig bevezetett egy kötelezően lefolytatandó kegyelmi eljárást a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek esetében.

A parlament 125 igen szavazattal, 1 nem ellenében és 54 tartózkodás mellett fogadta el az igazságügyi miniszter erre vonatkozó javaslatát.

A Ház döntése értelmében az új kegyelmi eljárást - a büntetett hozzájárulása esetén - hivatalból kell megindítani, alapvető feltétele pedig, hogy az elítélt legalább negyven évet már letöltött tényleges életfogytig tartó büntetéséből.

A kormány indoklása szerint a változtatást az Emberi Jogok Európai Bírósága idén májusban hozott ítélete teszi szükségessé.

Elfogadta a parlament a jövő évi adócsomagot

Elfogadta a parlament kedden a jövő évi adótörvényeket. A képviselők 128 kormánypárti igen szavazattal, 30 nem ellenében hagyták jóvá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslatát. A Jobbik mellett az LMP és a független képviselők sem támogatták az előterjesztést, míg az MSZP-frakció képviselői nem nyomtak gombot, a zárószavazáskor ugyanis kivonultak az ülésteremből, egy Stop 2/3 - narancssárga alapú fekete - feliratot hagyva az első üléssorukban. A felirat első betűjét később Hoppál Péter (Fidesz) kultúráért felelős államtitkár eltakarta. 

A kormány adócsomagja a közterhek rendszerének alapjain nem változtat, ugyanakkor több fontos változtatást is hoz: ezentúl adókedvezmény jár a házasságkötés után, folytatódik a munkahelyvédelmi akció, a kártyás fizetéseknél éves lesz a tranzakciós díj, szigorodnak az áfabevallási szabályok, és települési adó lesz bevezethető, és népegészségügyi termékadó sújtja majd a szeszesitalok nagy részét.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábbi közlése szerint az adótörvényben már most megjelenik a kétgyermekes családok kedvezményének fokozatos emelése, amely 2016-tól lép majd életbe. Esetükben ettől az időponttól kezdve évente 2500 forinttal nő a havonta és gyermekenként érvényesíthető családi kedvezmény mértéke, így 2019-re megduplázódik, 10 ezerről 20 ezer forintra nő a gyermekenkénti kedvezmény.

Tényleges vétójogot kap a főpolgármester

Négyötödös többséghez kötötte a Fővárosi Közgyűlés feloszlatását és jelentősen erősítette a főpolgármesteri vétójogot az Országgyűlés.

A kedden 126 igen szavazattal, 31 nem ellenében elfogadott határozat szerint Budapest vezetője egy ügyben tetszőleges számú alkalommal kezdeményezhet ismételt eljárást, személyi és intézményi kérdésekről pedig csak a főpolgármester javaslatára dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

A megerősített vétójogot kormánypárti politikusok azzal indokolták, hogy így jobban érvényesülhet az az elv, hogy egy döntés elfogadásához a kerületi és a fővárosi szint egyetértése szükséges. Az ismételt tárgyalás során hozott döntést akkor lehet végrehajtani, ha az üléstől számított három napon belül a főpolgármester nem kezdeményez újabb ismételt tárgyalást.

Miniszteri biztos kerülhet a végrehajtói kamara mellé 

Miniszteri biztos kerülhet a végrehajtói kamara mellé, hogy jogszerűbbé tegye annak működését, a kamara elnökének megválasztását pedig az igazságügyi miniszternek is jóvá kell hagynia.

Az igazságügyi tárgyú törvények módosítását kedden 152 igen szavazattal, 3 nem ellenében és 2 tartózkodás mellett fogadta el a Ház. 

A viszonylag nagy felhatalmazással rendelkező biztos a tervek szerint 2015 végéig tölti be tisztségét, ez alatt kizárólag ő gyakorolja a munkáltatói jogokat, de a kamarai jogosítványok egy részéhez kapcsolódó ellenjegyzési jogosultsága is lesz. 

Nemzetközi szerződések kihirdetése

Az Országgyűlés keddi határozathozatalai során három nemzetközi szerződés kihirdetéséhez is hozzájárult.

A képviselők elsőként az európai műholdas távközlési szervezetről szóló egyezmény módosítását hagyták jóvá, majd az Európai Unió tagállamai, valamint Izland és Norvégia közötti átadási eljárások egyszerűsítéséről szóló egyezményt ratifikálták.

A parlament kihirdette továbbá az Európa Tanács korrupcióról szóló büntetőjogi egyezményének Strasbourgban, 2003-ban elfogadott kiegészítő jegyzőkönyvét is.