Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete kedden ebédet adott a NATO-tagállamokat képviselő kollégáinak, és az esemény díszvendége Mihajlo Junger, a budapesti ukrán nagykövetség ügyvivője volt.


Beszédében - amelyet az amerikai nagykövetség honlapján tettek közzé - Colleen Bell kiemelte: a minszki megállapodás valódi próbáját a teljes körű végrehajtása jelenti, beleértve az erőszak megszűnését és az ukrán határ feletti ukrán ellenőrzés helyreállítását. 

Mindannyian "óvatosan bizakodóak vagyunk" a múlt heti minszki ígéreteket illetően - mondta. Véleménye szerint a tűzszünet végrehajtása elég bizonytalan, és - mondta - az Egyesült Államok a minszki megállapodások teljes körű érvényesítésére szólít fel Debalceve környékén is. 

Colleen Bell köszönetet mondott Angela Merkel német kancellárnak és Francois Hollande francia elnöknek a tűzszünet létrehozásáért tett diplomáciai erőfeszítéseikért.

Az amerikai diplomata hangsúlyozta az egységes fellépés jelentőségét. A szankciók kérdésében mutatott egységesség egyértelmű üzenet volt Oroszországnak, hogy "bennünket nem lehet megosztani", nem fogadjuk el az "új Oroszország" jövőképét, nem fogadjuk el az orosz magyarázatot a malajziai repülőgép lelövéséről, a mariupoli civilek elleni rakétatámadásokat és az ártatlan embereket "gyilkoló vagy megnyomorító szeparatisták toborzásával, felszerelésével és felfegyverzésével kapcsolatos folyamatos valótlanságokat sem". Mi erre nemet mondunk, Ukrajna szuverenitására pedig igent - hangoztatta.

Colleen Bell azt mondta: Oroszország és a szeparatisták elkötelezettségét nem a szavaik, hanem a tetteik alapján fogják megítélni. Emlékeztetett: Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenleg Budapesten tartózkodik. "E napot nem is tölthetnénk jobban, mint hogy az Ukrajna szuverenitásáról és jövőjéről táplált reményeinkre összpontosítsunk" - zárta szavait az amerikai nagykövet.

Az eseményen részt vett Benkő Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Lengyelország, Olaszország, Kanada, Szlovákia, Litvánia és a Csehország nagykövete, valamint a norvég, a lett és a német nagykövetség ügyvivője.

Forrás: MTI