Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


Az időjárási helyzet Európában 

Európa keleti felén húzódik az a frontrendszer, amely az elmúlt napok balkán-félszigeti jelentős havazását okozta. Környezetében  - egészen az Égei-tenger térségétől Oroszország északi részéig - sok a felhő, északon most is többfelé havazik. A másik, Európa időjárását meghatározó nagykiterjedésű légköri képződmény egy az Atlanti-óceán felől benyúló hatalmas anticiklon, amelyben lényegesen enyhébb levegő halad a kontinens belseje felé. A magasnyomás peremén élénk északnyugati áramlással nedves levegő is érkezik, így a magasban zajló melegedést több helyen kísérheti vegyes halmazállapotú csapadék, egyre inkább eső. Európa hőmérsékleti mezejében a "szokásos rend" uralkodik; északkeleten napközben is fagy, a Pireneusi-félsziget déli felén pedig 15, 16 fokot mérnek. Az elkövetkező napokban a szárazföld középső területein folytatódik az enyhülés, kedden a Kárpát-medence nagy részén erősödik a felmelegedés.

Várható időjárás az ország területén kedd estig: 

Erősen felhős vagy borult lesz az ég. Többfelé várható havazás, északnyugaton estefelé már havas eső, eső is lehet. 5 cm-t meghaladó hó a Dunántúl északi felén valószínű, a Bakonyban a hóréteg gyarapodása a 10 cm-t is meghaladhatja. Éjszaka a havazást egyre többfelé havas eső, nyugaton eső váltja fel, a középső területeken átmenetileg akár ónos eső is lehet. Kedden szórványosan számíthatunk csapadékra, keleten gyenge havazás, másutt inkább eső valószínű, a hó több helyen olvadni fog. Az északnyugati szél átmenetileg több helyen kissé mérséklődik, éjszakától a Dunántúlon ismét erős, időnként viharos lesz, elsősorban a Bakony térségében számíthatunk hóátfúvásra.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -5 fok között alakul, nyugaton lesz enyhébb az idő, és ott hajnalra tovább emelkedik a hőmérséklet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 1 és 6 fok között várható.

Forrás: MTI