A Jobbik azt szorgalmazza, hogy a kormány valósítsa meg a párt illegális bevándorlással kapcsolatos javaslatait.


Z. Kárpát Dániel, a párt frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a szigorításra vonatkozó bejelentés óta - számításai szerint - több mint 15 ezer illegális határsértő lépett be Magyarországra. Kijelentette: a lakosság szubjektív biztonságának szavatolása érdekében haladéktalanul meg kell oldani a határőrizetet.

Az ellenzéki politikus a hatósági eljárások felgyorsítását, a menekülttáborok zárttá tételét és a határőrség visszaállítását sürgette.

Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője - aki sérelmezte, hogy a parlamenti vitanapon adminisztratív hiba miatt nem szólalhatott fel - személyes tapasztalatait sorolta Ásotthalomról és környékéről. Mint mondta, a déli határvidéken élők életét megváltoztatta a bevándorlás, nem érzik biztonságban magukat, a tanyavilágban élőket éjjel zaklatják, az illegálisan érkezők tüzet raknak bútorokból és kerítésekből, maguk után hagyják levetett vizes ruháikat és szemetüket. Úgy fogalmazott: budapesti közéleti személyiségek könnyen mondják, hogy humánusnak kell lenni, de amikor napi több száz, ezer ember érkezik, akkor nem tudnak azok lenni legjobb akaratuk ellenére sem.

Megjegyezte azt is, hogy a hivatalos határtól 50 méterre, látótávolságon belül jönnek át az illegális tömegek, s ez a terrorizmus miatt is kockázatos dolog.

Az EP-képviselő szerint ha Németország, Ausztria be tud fogadni 30-40 ezer koszovóit, mert például nincs elég munkavállaló, akkor azt legálisan, kulturált körülmények között kell megtennie.

Morvai Krisztina jelezte: azt szeretnék, ha az európai döntéshozók segítenék, hogy az érintettek otthon tudjanak maradni, mert a Koszovó függetlenségéért sokat tett uniónak felelőssége van a helyzet rendezésében.

Forrás: MTI