Újabb öt pártot vett nyilvántartásba az áprilisi tapolcai időközi országgyűlési képviselőválasztásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön. Az érintett 60 Veszprém megyei település választópolgárai a januárban elhunyt Lasztovicza Jenő (Fidesz) helyére választanak képviselőt.


A testület ülésén egyhangúlag döntöttek az Aquila Párt, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció nyilvántartásba vételéről.

A testület korábban már nyilvántartásba vette a tapolcai választásra a Magyar Munkáspártot.

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében - Tapolcán és környékén - azért kell időközi választást tartani, mert a választókerület tavaly áprilisban megválasztott képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

Az NVB április 12-ére tűzte ki az időközi választást.

A választókat február 23-áig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat akkortól gyűjthetik az indulni szándékozók.

Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, az ajánlásokat március 9-éig kell leadniuk a választási bizottságnál. Ajánlásokat csak az a jelölőszervezet gyűjthet, amely nyilvántartásba vetette magát az NVB-nél. A függetlenként induló jelölteknek azonban nem kell regisztráltatniuk magukat a választásra.

Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, április 4-éig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

Az időközi országgyűlési választáson is lehetőség van arra, hogy a választópolgár ne a lakóhelye szerinti szavazókörben voksoljon, azaz átjelentkezéssel szavazzon, de az időközi választáson csak az országgyűlési egyéni választókerületen belül lehet egyik településről a másikra átjelentkezni. Az átjelentkezési kérelmeket április 10-éig lehet benyújtani.

Forrás: MTI