Az LMP szerint a kormányzat alacsony szinten akarja tartani az oktatási kiadásokat a jövő évi költségvetésben, a független Varju László azt mondta, hogy módosító indítványokat sincs értelme benyújtani a javaslathoz. Csütörtökön a 2016-os költségvetés folytatódó általános vitájában a parlamentben szó volt a rendvédelmi szervek támogatásáról is.


LMP: a kormányzat alacsony szinten akarja tartani az oktatási kiadásokat

Ikotity István (LMP) azt mondta, hogy az oktatásból való pénzkivonást a szocialista-liberális kormányok kezdték el, de ennek mértéke 2010 után nőtt meg. Példaként említette, hogy a korábbi hat százalék körüli GDP-arányos ráfordítás 2013-ra öt százalék közelébe zuhant, ami több száz milliárd forintos pénzkivonást jelent.

2008 óta nem nőttek sem a köz- sem a felsőoktatásban dolgozók bérei, aztán a legutóbbi választás előtt indult el a pedagógusok bérfejlesztése - közölte Ikotity István, aki szerint beigazolódni látszik, hogy az oktatási kiadásokat a kormányzat egy nagyon alacsony szinten akarja tartani. A felsőoktatási kiadásokat a stagnálás jellemzi, a tavalyi 152 milliárd oktatási támogatás idén egymilliárd forinttal nő, ez messze elmarad a 2010 előtti 190-200 milliárd forintos ráfordítástól - emelte ki.

Az egészségügyről beszélve azt mondta, ezen a területen sem történt túl nagy előrelépés, az ágazat dolgozóinak továbbra is megszégyenítő fizetésért és olyan körülmények között kell dolgozniuk, ami csak felgyorsítja az elvándorlást.

Az LMP szerint jövőre egy "tűzoltásnak elegendő", de azonnali béremelést kell nyújtani, utána pedig úgy kell emelni a fizetéseket, hogy az itthon tartsa a dolgozókat - szögezte le.

Varju: nincs értelme benyújtani módosító javaslatokat

A DK-s Varju László, független képviselő elfogadhatatlannak nevezte a jövő évre javasolt költségvetést, mert - véleménye szerint  - az sem megélhetést, sem biztonságot nem nyújt hatmillió ember számára.

Az szja 1 százalékos csökkentése elsősorban a "Fidesz-haverjainak" jó - jelentette ki, hozzátéve, cinikusnak tartja azt, hogy áfa csökkentéséről beszélnek, amikor Magyarországon egyébként a világ legmagasabb áfáját kell megfizetni. A Fidesz már fél évtizede kormányoz és ezalatt azt sem sikerült elérniük, hogy a minimálbér biztosítsa a létminimum feltételeit - bírált Varju László.

Hozátette, a kormány a munkahelyteremtést is célként jelölte meg, miközben sorra szűnnek meg a magyarországi kisvállalkozások; a DK kezdeményezi, hogy egyetlen vállalkozás se szűnjön meg úgy, hogy ne fizesse ki az alkalmazottak bérét.

A költségvetési javaslat elfogadhatatlan, ezért módosító javaslatokat sincs értelme benyújtani - összegzett a képviselő, aki azt kérte, vonják vissza az indítványt.

Kedvező döntést kért a nemzetiségeknek a szerb szóvivő

Alexov Lyubomir szerb nemzetiségi szószóló kérte a parlamentet, hogy hozzanak kedvező döntést a nemzetiségi színjátszás, a pályázatokon való részvételi lehetőség és a nemzetiségi köznevelés ügyében.

A nemzetiségi köznevelésről beszélve felhívta a figyelmet arra, hogy mind az országos, mind a települési nemzetiségi önkormányzatok tartanak fent száz fő alatti iskolai és óvodai köznevelési intézményeket és ezek központi finanszírozása nem elegendő a biztonságos működtetéshez.

A jövő évi költségvetési javaslatban nyolcvanmillió forintot különítenek ezen intézmények fenntartásának és működtetésére kiegészítésére - közölte. Hangsúlyozta, hogy a nemzetiséghez való tartozást képzésekkel, a nyelvi kultúra megismertetésével lehet erősíteni.

Vita a tejkvótáról

Gőgös Zoltán (MSZP) azt mondta, mindenki kezdjen hozzá ahhoz, hogy megszeresse a marhahúst, a marhapörköltet, mert az uniós tejkvóta megszűnése miatt tömegével fognak megjelenni a szarvasmarhák a vágóhidakon.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának szavai szerint a tárca mindent megtesz a tejpiaci helyzet megfelelő kezeléséért. 1,2 milliárd forintért felvásárlást kezdeményez, hogy a tej fölös mennyiségéből kivonjanak a piacról - ismertette. Hozzátette: 55 százalékkal több támogatást kap idén egy tejtermelő gazda, mint korábban. Hozzátette, az elektronikus, közúti áruforgalmat ellenőrző rendszer (ekáer) sem véletlenül lett bevezetve, mert a tejtermelőket leginkább az áfacsalt termékek behozatala sújtotta.

Fidesz: több mint 4 milliárd forint többletforrás a rendőrségnek

Vas Imre (Fidesz) szerint a kormány a közbiztonságot az egyik legfontosabb területnek tekinti, amely komoly jelentőséget kap a jövő évi költségvetésben is. Úgy értékelt, a jövő évi büdzsé biztosítja a közrend, a közbiztonság folyamatos megerősítésének kormányprogramban foglalt céljait, mert a törvényjavaslat a stabilitás és a kiszámíthatóság jegyében készült. A kormány nagyobb és minőségi teljesítményért, különleges szolgálatokért cserébe megfelelő ellentételezést kíván biztosítani a rendvédelmi ágazat dolgozóinak - mondta.

A politikus szerint a kormány és a szaktárca kiemelt célja a hatékony, a kor kihívásainak megfelelni tudó apparátus működése, továbbá a pályán maradás ösztönzése érdekében kiszámítható, a jelenleginél lényegesen magasabb bért eredményező életpályamodell létrejötte.

Vas Imre hozzátette: a célok elérését lehetővé teszi a 2016-os költségvetés, mert több mint 4 milliárd forint többletforrást biztosít a rendőrségnek.

Forrás: MTI