Víztakarékos "okoszuhanyfej", kerekes székeseket segítő útvonaltervező, multimédia drónshow és agyszenzorokkal vezérelhető csocsó - a digitális ipar hazai újdonságait és legérdekesebb fejlesztéseit ismerhetik meg az érdeklődők kedden a Magyar Innovációs TechShow-n a budapesti Akvárium Klubban.


A szervezők tájékoztatása szerint az idén bemutatott innovációk között szerepel például a 5Litres víztakarékos "okoszuhanyfeje", amelynek segítségével kényelmesen le lehet zuhanyozni az átlagosan használt vízmennyiség egy tizedéből, valamint a Beerides, az utazások alkalmával a reptéren hagyott autók hasznosítását segítő alkalmazás. 

A látogatók megismerhetik a Route4u-t, amely a kerekes székes közlekedést segíti a felhasználók által automatikusan generált térképekkel. Különleges eszköz és alkalmazás a Moow, amely a tehenek gyomrának PH-értékét ellenőrzi egy szonda segítségével, így még időben kiderül, ha egy tehenet az elsavasodás veszélye fenyeget, ami a leggyakoribb halálozási ok ezeknél az állatoknál. 

Az eseményen a közönség megismerkedhet a Dancing with Drones, azaz Drónokkal táncoló elnevezésű projekttel is, amelyben a pilóta nélküli repülők előre programozott útvonalak nélkül, valós időben reagálnak egy táncos mozdulataira. A projekt hátterében a CollMot, az ELTE Biológiai Fizika Tanszékén Vicsek Tamás által vezetett európai projekthez csatlakozó robotikai csapat áll, amely Nina Kov magyar származású koreográfust is bevonta a tudományt és művészeteket összekapcsoló fejlesztésekbe és alkalmazásokba. A cég az autonóm drónraj egyéb alkalmazásaira is szakosodik, drónrajjal a katasztrófavédelemtől a mezőgazdasági felmérésekig számtalan alkalmazásban lehet olyan feladatokat megoldani, amit más eszközökkel vagy egyedi drónokkal nem. 

A rendezvény főszponzora, a Magyar Telekom mobiltechnológián alapuló, valós idejű betegirányító és erőforrás allokáló rendszerét mutatja be. A rendszer célja, hogy fejlett informatikai megoldással támogassa az egészségügyi intézménybe érkező páciens ellátását az intézménybe érkezéstől a távozásig. A Kitchen Budapest - a vállalat innovációs és inkubációs laborja - agyszenzorokkal vezérelhető csocsóval várja a látogatókat.

A Mobilitás és Multimédia Klaszter rendezte TechShow mintegy 20 kiállítóját nagyvállalati döntéshozókból, IT-szakemberekből, befektetőkből és a szakmédia képviselőjéből álló zsűri választotta ki a jelentkezők közül.

Forrás: MTI