Százötvenmillió forintból megújult az Ökumenikus Segélyszervezet miskolci Szociális és Fejlesztő Központja. A szerdai átadási ünnepségen Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kiemelte: a központ egyike azon intézményeknek, ahol a nehéz vagy krízishelyzetbe került családok segítséget, támogatást kaphatnak.


A miskolci intézmény nemcsak átmeneti otthonként működik, hanem krízisközpontként is, ahol a kapcsolati erőszak áldozatait is támogatják.

Novák Katalin elmondta: családok átmeneti otthonából - ahol legfeljebb egy plusz fél évet lehet eltölteni - 160 működik országszerte. Ezek valóban átmeneti otthonok, amelyek átmeneti időszakra otthon jellegű szolgáltatást nyújtanak családok egészének - jegyezte meg. Közölte: hárommilliárd forintot fordítanak erre a célra.

Ezenkívül vannak olyan krízisközpontok, ahol a kapcsolati erőszak áldozatait támogatják, 14 ilyen működik az országban. A cél az, hogy a következő uniós ciklus végére megduplázzák ezt a számot - közölte az államtitkár, hozzátéve, hosszú távra segítenek az érintetteknek.

Novák Katalin rámutatott arra: azoknak a családoknak, amelyek krízishelyzetbe kerültek és önerőből nem tudnak talpra állni, olyan formában segítenek, hogy azok hosszú távra szóló támogatást kapjanak, vagyis később önállóan is tudjanak boldogulni az életben.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-vezérigazgatója felidézte, hogy tavaly október 7-én "dördült el a startpisztoly" a miskolci épületben. Ekkor nyertek el ugyanis pályázaton 108 millió forintot a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében. Ebből 80 millió forintot költhettek az épület felújítására, átépítésére. Ez nem volt elegendő, így ezt az összeget saját gyűjtésből 50 millió forinttal egészítették ki, így jött össze a szükséges összeg.

Az 50 millió forintos gyűjtés pedig ahhoz a szeret.éhség akcióhoz kacsolódik, amelyet advent idején rendez a segélyszervezet. Ebből sikerült biztosítani a már említett forrást - közölte Lehel László.

Az eseményen elhangzott: a miskolci szociális és fejlesztő központ felújítását az épület folyamatosan romló állapota indokolta, amely már veszélyeztette annak rendeltetésszerű használatát. A rekonstrukciónak köszönhetően az intézmény szinte minden helyisége megújult, a 15 lakószobán kívül a fejlesztő- és csoportfoglalkozásoknak helyet adó termek, a mosdók, a konyhák, a folyosók, a raktárak és az irodák is. Emellett az épületben a biztonságot növelő fejlesztések is megtörténtek. A Vodafone Magyarország támogatásával az intézmény egészét biztonsági kamerarendszerrel szerelték fel és elektromos kaput is telepítettek.

A miskolci intézmény átadásakor az Ökumenikus Segélyszervezet és a Vodafone Magyarország képviselői stratégiai együttműködést jelentettek be, évi 10 millió forintos támogatási keret rögzítésével.
(FOTÓ)

Forrás: MTI