A városvezetés és a Fővárosi Közgyűlés minden ellenkező híreszteléssel szemben rendkívül fontos feladatának tekinti azt, hogy - elsősorban szociális kérdésként - kezelje a hajléktalanság problémáját - mondta a főpolgármester szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.


Tarlós István azzal kapcsolatban, hogy a Fővárosi Közgyűlés ülésén a hajléktalanrendelet módosításáról szóló napirend tárgyalása közben transzparensekkel tiltakozott A Város Mindenkié csoport, kijelentette: ebben a kérdésben hosszú ideje azt tapasztalja, hogy a közvélemény nem a valóságnak megfelelően értesül sem a történtekről, sem a városvezetés szándékáról.

Úgy fogalmazott, "kimondott rosszindulattal" lehet a hajléktalankérdés kriminalizálásának nevezni azt, hogy "a szociális vonulat mellett valóban egy rendészetinek mondható vonulatot is" figyelembe vesznek, de - mint hangsúlyozta - nem ez a szándék vezeti őket.

Hozzátette: a korábbi fővárosi állapotok fenntarthatatlanok voltak, méltatlan körülmények között éltek közterületen emberek.

Tarlós István szerint a hajléktalanság kezelésével kapcsolatban a legelképesztőbb helyzetértékelések, minősítések és jelmondatok hangzanak el. Ez - mondta - azért rossz, mert a fővárosi önkormányzat egyik legfelelősségteljesebb és legnehezebb feladatáról van szó.

Megjegyezte azt is, a főváros nem rendelkezik olyan lakásállománnyal, hogy például a csoport által megfogalmazott igényeket "egyébként is kétségbe vonható módszerekkel és jogszabályi lehetőség híján ki tudná elégíteni".  

A főpolgármester úgy fogalmazott, azt szeretné elérni, hogy magáról a problémáról beszéljenek a maga valóságában.

Szólt arról is, nem tudni azt, hogy a "szerencsétlen emberek" hányan vannak és honnan érkeznek a fővárosba. Azt sem tudni, hogy ki az, aki csak hajléktalan életmódot folytat, miközben rendelkezik állandó lakcímmel. Ezeket a kérdéseket figyelmen kívül hagyni lehetetlen - mondta Tarlós István.

A rendeletmódosítással kapcsolatban arra mutatott rá, hogy a kerületi kijelöléseket, döntéseket nem módosíthatják, azokat kötelező módon hozzá kell tenni a fővárosi hajléktalanrendelethez.

Tarlós István kiemelte: életszerűen megvalósítható körülmények között, vagyis a hajléktalanszállók komfortosításával, befogadóképességének növelésével, az egészségügyi feltételek javításával és a munkahelyi lehetőségek javításával igyekeznek segítő kezet nyújtani.

Egy újságírói felvetéssel összefüggésben szólt arról is, tudomása van arról, de nem tudja bizonyítani, hogy nem egy vidéki település vezetője vagy a vezetésből valaki kifejezetten ösztönzött embereket: "menjenek Budapestre, ott könnyebb boldogulni". Nem tudja, hogy ma is tart-e a folyamat - jegyezte meg.

Tarlós István kérdésre válaszolva közölte, szerinte a budapesti dugódíj jövője az Európai Unióban szeptemberig eldől.

Forrás: MTI